Csatlakozók

Mindenféle belső és külső vezetékek, kábelek és csatlakozóik

Re: Csatlakozók

HozzászólásSzerző: phys » 2015.03.02. 12:36

Sziasztok! Ismét eltelt néhány év, megint hangrendszer átalakítós periódusom van. :-) Alapvető dolgok nem változnak, megmaradok a kis Beyma monitoroknál, csak új formába öntöm őket, fadobozt kapnak az MDF lap helyett.
Kérdésem: a hangfal kábelek körül nagy a misztikum, hogy tömör, sordott, kerek, lyukas, lapos, idei, vagy tavalyi. A csatlakozókról azonban kevés az információ, banán dugó és villás menetes leginkább a választék. Ennek van valami oka azon kívül, hogy ez a megszokott?
Műszerek fejlesztésében veszek részt (továbbra sem elektronikai vonalon), és elvétve találni ilyen megoldást. Maximum a multiméteren. Két opción gondolkozok. Az egyik, aranyozott BNC-t könnyen, olcsón tudok szerezni. Tudom koax kábelhez találták ki. Azt nem tudom, hogy egy jobb minőségű, vastagabb (1.65mm) réz maghuzalos koax ugyan alkalmas e audio célra, de mást is lehet arra forrasztani.

A másik a Speakon csatlakozó. Van ennek bármi minőségi hátránya egy "high-end" aranyozott villás-menetes csatlakozóhoz képest? Valahogy nem tudom elképzelni..Nyilván ezekkel elvesztem a lehetőségét, hogy könnyen bármilyen kábelt rátehessek a rendszerre, de a tapasztalat azt mutatja, hogy nincs is igény erre. Pár évente kíváncsiságból fel tudok forrasztani bármilyen csatlakozót.
Avatar
phys
 
Hozzászólások: 87
Csatlakozott: 2009.03.10. 17:05
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Csatlakozók

HozzászólásSzerző: Jolida » 2015.03.02. 13:28

A banán típusú aljzatok 99 százalékába akár -banán- dugó, akár villa csatlakoztatható, tehát viszonylag univerzális.
A Speakon jó választás.... ha csak olyan hangfalat dugsz rá, aminek ugyanolyan csatlakozója van.
A BNC-t nem erre találták ki.
Avatar
Jolida
 
Hozzászólások: 553
Csatlakozott: 2009.02.09. 12:46
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Csatlakozók

HozzászólásSzerző: phys » 2015.03.02. 14:54

A hangfalra tennék ilyen csatlakozókat. A hangváltó kívül van a dobozon, egyelőre a doboz hátára csavarozva. Ahogy azt Pagrus is tette az eredeti Kisbeymáival, én is elköltöztetném a doboz hátáról az erősítő mellé. A keresztváltó doboz és a hangdobozok közötti csatlakozást oldanám meg Speakon csatlakozókkal. Maga a keresztváltó kapna egy pár rövidke hangfal kábelt fixre szerelten, az a szokásos módon csatlakozna az erősítőhöz.
Avatar
phys
 
Hozzászólások: 87
Csatlakozott: 2009.03.10. 17:05
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Csatlakozók

HozzászólásSzerző: Jolida » 2015.03.02. 20:27

Nem vagyok meggyőződve arról, hogy jobb helye van a váltónak az erősítő mellett, mint minél közelebb a hangszórókhoz. A kábelek pár század Ohm és a csatlakozók hasonló -akár pár tized Ohm- ellenállását is bele kellene számolni a váltásba....

Az, hogy a váltó a dobozon kívül van, biztos könnyebbség a hangolásban, gyakori cserékben, de nem látom be, hogy ezt miért kell elvinni az erősítő mellé. Legfeljebb annyi előnye lehet, hogy a mély szekcióban folyó áram nem kerül rá a magas sugárzókra.... ja én meg bikábelezést használok. :D
Avatar
Jolida
 
Hozzászólások: 553
Csatlakozott: 2009.02.09. 12:46
Tartózkodási hely: Budapest

Előző

Vissza: Kábelek, csatlakozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron