B8

Diszkrét félvezetőkkel felépített végfokok

Re: B8

HozzászólásSzerző: Dömy » 2009.09.04. 15:58

pagrus @ Tegnap, 22:27 írta:... Le is tett a B5-ről, mert bár nagyon jó is tud lenni, nehezen reprodukálható. Azóta más, jól ismételhető, szintén átfogó viszacsatolás nélküli erősítőt hozott meghallgatni, de azt már nem hozta nyilvánosságra.


Nekem csak annyi kérdésem lenne, hogy miért nem hozta nyilvánosságra, az reprodukálható utánépítésnek milyen buktatói voltak, illetve az újabb végfok milyen minőséget hozott?
Dömy
 
Hozzászólások: 103
Csatlakozott: 2009.02.25. 12:00
Tartózkodási hely: Budapest-Szeged

Re: B8

HozzászólásSzerző: lamalas » 2009.09.04. 20:42

Dömy @ Ma, 14:58 írta:Nekem csak annyi kérdésem lenne, hogy miért nem hozta nyilvánosságra, az reprodukálható utánépítésnek milyen buktatói voltak, illetve az újabb végfok milyen minőséget hozott?


Nem akarok a dolgok elebe vagni, nekem is csak annyi infom van amit KD mester egy masik forumon leirt miszerint akár termek is keszulhet abbol a bizonyos erositobol ezert nem teszi kozze a kapcsolast mint DIY projektet.
-- Mindennek van egy ésszerű határa --
Avatar
lamalas
 
Hozzászólások: 686
Csatlakozott: 2009.02.05. 00:29
Tartózkodási hely: BP.

Re: B8

HozzászólásSzerző: Vendel » 2009.09.08. 09:48

Egyik fórumban KD még annyit írt a B5-el kapcsolatban, hogy a kis BC tranzisztorokon is sok múlhat. Ha jól emlékszem a Philips gyártmányra mondta, hogy jobban szól vele. Szerintem valami ilyesmi "szakmai titok" féleség lehet a dolog mögött.
A nehéz reprodukálhatóság valóban nem kedvez egy erősítő elterjedésének, bár szerintem ez a B5/B8 erősítő már eléggé ismerté vált. Arról én is hallottam (nem fórumból), hogy a B5-ből akár "termék" is lehet. Hogy ebből mi az igaz, és mi nem, az majd kiderül.
„Tanulj mindenből, s mindenre magad is rájössz.”
Avatar
Vendel
 
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2009.02.22. 12:53
Tartózkodási hely: Budapest XI.

Re: B8

HozzászólásSzerző: lamalas » 2009.09.08. 11:15

A B5 (v. B8) -bol szerintem nem lesz termék a fentebb emlitett "problema" miatt.

A "titkos" kapcsolas szinten atfogo negativ vcs nelkuli erosito, DC szervoval. En ennyit tudok rola. Bonyolultabb kapcsolas mint a B erositok.
-- Mindennek van egy ésszerű határa --
Avatar
lamalas
 
Hozzászólások: 686
Csatlakozott: 2009.02.05. 00:29
Tartózkodási hely: BP.

Re: B8

HozzászólásSzerző: mihalcz » 2009.09.10. 00:51

Mivel KD mester nem regisztrált ide, felteszem a hozzászólását:
"Csak annyit fűznék hozzá a témához, hogy a doki által épített B8 szerepelt az audiodiy talákozón a leggyengébben tudomásom szerint. Én is vittem 3 héttel korábban pagrushoz egyet. Az szerintem ott jobb volt, mint az a B5, amit pagrusnak csináltam (ha jól emlékszem ezt hallottátok a legjobbnak), de ez az én véleményem, ami nem feltétlenül egyezik meg pagruséval. Az tény, hogy kényes az alkatrészekre, nem is kicsit. A B5 is sajnos alkatrészfüggő. Hangra kellett összepárosítani a félvezetőkészletet (a hat tranzisztornak hat foglalat), hogy igazán jó legyen, ez pedig komoly probléma, ha sokat kell csinálni belőle. A tápegység ennél a végfoknál is számít bizonyos szinten, stb. A bemenetre Toshiba BC546 Philips BC556 felemás! tranyópár bizonyult a legjobbnak. (lomexben lehet kapni mindkettőt). Van egy mód is a B5-höz, majd feldobom az audiodiyre (kénytelen vagyok oda). (Sajna durván "ezoterikus" kategóriába esik a varicap diódaként beépítendő két tranzisztor, szóval erősebb idegzetűeknek ajánlom csak a kipróbálást).

Ha néhai leírásának megfelelően szól a megépített B8, akkor ott nagy gáz van. (Nem úgy kéne neki.) Szerintem, ha jól van megcsinálva és jóban van a hangsugárzóval, akkor legalább felér a B5-el. (vagy jobb)

(Az új végfokról annyit, hogy valóban létezik, ez az eddigi legjobb és sokkal bonyolultabb, mint a B-erősítők. A sztereó végfokpanelen 44 tranzisztor 50 db SMD alkatrész, 28 dióda, kb 100 ellenállás, és még pár dolog ezen kívül megtalálható. A sok alkatrész ellenére stabilan reprodukálható, főleg ezért ütötte ki a nyeregből a B5 végfokot. Igaz, hogy kb 3x annyi ideig tart beültetni, de ezen kívül nincs vele szívás. Többet egyenlőre nem kívánok megosztani ezzel kapcsolatban.)"
A hang nem a műszaki paraméterek kombinációja.
Avatar
mihalcz
 
Hozzászólások: 82
Csatlakozott: 2009.02.04. 23:18
Tartózkodási hely: Budapest

Re: B8

HozzászólásSzerző: Vendel » 2009.10.08. 22:10

Az lenne a kérdésem, hogy akkor mekkora is ennek a B8-nak a teljesítménye, illetve teljesítményigénye?
Elhangzott egy másik fórumon, hogy 8 Ohm-ra 30W-ot ad le. Ti mennyire saccoljátok, illetve hány W-os transzformátor lenne elegendő egy oldalhoz?
Mivel van még két db "felesleges" B5 nyákom, ezért lehet megépítem rá a B8-at. alig kell korrigálni a panelen.
Valóban ez egy költségtakarékos erősítő, ha találok valami olcsó trafót/trafókat, akkor 10 ezerből simán ki lehet hozni. De majd meglátjuk, nem kapkodom el, egyenlőre felmérem az "erőviszonyokat"
„Tanulj mindenből, s mindenre magad is rájössz.”
Avatar
Vendel
 
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2009.02.22. 12:53
Tartózkodási hely: Budapest XI.

Re: B8

HozzászólásSzerző: wireman » 2018.10.10. 10:40

Szasztok!
Bocsánat tényleg, de nem tudom hogy hova tegyem a leírásom, mert nem láttam a kapcsolási rajzot, nem tudom hova tartozik. Pagrus, ha méltónak találod arra hogy maradjon, akkor tedd helyre lécci. Az egyik barátom hosszas munkával épített egy NAIM NAP250 MkII.-t . Nagyon szép lett de tényleg mintaszerű kívül - belül, manapság az Internet és az Ebay korában könnyebb a dolga az amatőr csókáknak, mint rég volt, mikor egy cuccért be kellett rohangálni Pestet, vagy aki tehette - Bécset... Szóval anno a Hi-Fi Magazin is ízekre szedett egy ilyen skótot és vaktesztben fölényesen nyert náluk úgy emlékszem, méghozzá valami jó végfokuk volt akkoriban az etalonjuk... Nyekeregtek is utána sokáig, búcsút intve neki, a gazdája elvitte... Szóval a haver szerint gyönyörűen szól, pedig nem is gyári és diszkrét cuccokból áll, tehát válogatni kellett a félvezetőket meg mindent. Volt neki Denon-ja meg komolyabb is, de azonnal nyugdíjba küldte őket. Szereti ő is a meleg, tiszta, valódi angol hangot, de azt írta hogy bármikor meghallgathatom, nekem van egy pár KEF CODA 90 -em, hátha egymásra találnak. Majd megejtjük, ha egyszer lesz időnk. Ért azért az elektronikához ő is, és azt írja erről a kapcsolásról - gépről hogy: - Hát ezek a skótok vagy kik ott északon, nem északon végeztek... Valamit nagyon tudnak az biztos. Nekem rögtön eszembe jutott a LINN meg a Nakamichi, aztán meg Mark Levinson végfokai. Jó, az utóbbiak nem skótok... Valamit a negyvenöt év gyakorlatom alatt összeszedtem én is, de a fentebb említett cégek, urak tudásától igen messze állunk lefele irányba. Méréseket, görbéket nézegetve, amik azért 250kHz-ig egyenesek, nem tudunk sokan válaszokat adni, dolgokat megmagyarázni, bár a mérnöki eszünk rögtön a miérteket meg a méréseket keresi, de nem megy. Rájöttem, én kevés vagyok ehhez, mint tyúkkakiban az ütőér... Node ti köztetek vannak igen nagy tudású koponyák, tán tudtok némi magyarázatokat arra, hogy az ember elkezd hallgatni egy-egy ilyen cuccot, aztán egy idő után a sarokba dobja a mérőzsinórt és hátradől, és csak hallgatni akarja a muzsikát... mint ahogy Darvas László járt egyszer a LINN Sondekkel és az LP-ivel... Szóval itt egy nehezen megválaszolható kérdés...
wireman
 
Hozzászólások: 19
Csatlakozott: 2011.02.04. 21:07

Előző

Vissza: Diszkrét félvezetős végerősítők

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég