Kettős szigetelés (második érintésvédelmi osztály)

Vigyázzunk egymásra!

Kettős szigetelés (második érintésvédelmi osztály)

HozzászólásSzerző: pagrus » 2010.05.04. 16:21

"2. érintésvédelmi osztály (Kettős szigetelés)

Ide tartoznak azok a villamos készülékek, amelyek kettős, vagy megerősített szigeteléssel vannak ellátva. A megérinthető részek vagy műanyagból készülnek, vagy a fémburkolatok úgy vannak az üzemszerűen feszültség alatt álló részektől elszigetelve, hogy ezekre a burkolatokra veszélyes nagyságú érintési feszültség ne kerülhessen egyszeres hiba esetén.

A kettős szigetelés jelzése a készülékeken:

kettos-szigeteles.png
kettos-szigeteles.png (1.26 KiB) Megtekintve 5655 alkalommal.

Ilyen kivitelben készülnek, pl. a villamos kéziszerszámok, vagy a háztartási készülékek jelentős része (hajszárító, kávédaráló, porszívó, villanyborotva stb.).
Ezeken a készülékeken az itt látható jelölés feltüntetése kötelező, és szigorúan tilos azokat leföldelni, vagy a védővezető-rendszerbe bekötni. A készülékek bekötött csatlakozóvezetékein olyan csatlakozó dugókat alkalmaznak, amelyek nem rendelkeznek védővezető-érintkezővel. "

Forrás:
http://www.elmu.hu/download/erintesvedelem.pdf


Sok kettős szigetelésű készülékünk van, CD lejátszó, erősítő stb., ezeknek általában RCA csatlakozóik vannak. E szabvány szerint az RCA csatlakozók hidegpontját tilos leföldelni, vagyis - mivel a földdel ezek is összeköttetésben vannak - nem szabad pl. a vízvezeték csőre és az EPH hálózatra sem rákötni. Amikor ezeket a készülékeket RCA kábelekkel összekötjük, kialakítunk egy kis helyi egyenpotenciálú hálózatot, ami érintésvédelmi szempontból nem számít EPH-nak. Ami még gond, hogy míg egy villanyborotvát egy hajszárítóval sosem kötünk össze, ezen kettős szigetelésű eszközöknek tehát nem toldjuk meg az esetleges fémrészeit, addig a kettős szigetelésű audió eszközöknél ezt megtesszük. Rádióknál az antenna "ellensúlya" a föld, tehát a tunert le kellene földelni - és itt ellentmondás van az érintésvédelmi szabvánnyal, ha az a tuner kettős szigetelésű.
Én a saját szobámban nem tartom be ezeket a szabályokat, kettős szigetelésű audió készülékeim jelföldjét összekötöm a valódi földeléssel - ez az én felelősségem. Egyébként "magától" is összekötődik, ha összedugok egy védőföldeléses erősítőt egy nem védőföldeléses CD-játszóval.
Please replace user and press any key
Avatar
pagrus
 
Hozzászólások: 3711
Csatlakozott: 2009.02.03. 01:01
Tartózkodási hely: Bánhida, Buda

Re: Kettős szigetelés (második érintésvédelmi osztály)

HozzászólásSzerző: pagrus » 2011.04.17. 11:38

Kettős szigetelésű szerszámok:

szerszamok.jpg
szerszamok.jpg (183.74 KiB) Megtekintve 5609 alkalommal.
Please replace user and press any key
Avatar
pagrus
 
Hozzászólások: 3711
Csatlakozott: 2009.02.03. 01:01
Tartózkodási hely: Bánhida, Buda


Vissza: Érintésvédelem

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég