Középhangszórók

A többutas hangsugárzó egyik legfontosabb eleme a közép, vagy mélyközép hangszóró. Egy klasszikus középhangszóró általában 400 Hz-től 3000 Hz-ig működik, de lehet ez akár 210 Hz-2500 Hz is, a tervezéstől, kivitelezéstől függ. Ez az a hangfrekvenciás sáv, ahol általában kénytelenek vagyunk valamilyen középhangszórót alkalmazni háromutas konstrukció esetén. A megfelelő kétutas hangsugárzó esetén nem alkalmazunk középhangszórót, hanem egy nagyon hasonlót, viszont paraméterileg mégis eltérő változatát, a mélyközép hangszórót. Miben tér el a mélyközéphangszóró a középhangszórótól? Általában méretben valamennyivel nagyobb szokott lenni, viszont nem feltétlenül igaz több esetben. A mélyközép hangszóró nagyobb, akár kétszer nagyobb lineáris kitéréssel, azaz hosszabb tekercsű csévével rendelkezik, hogy a mélyebb hangokat minél precízebben, és kevesebb torzítással tudja megszólaltatni. Ha hallottál már megfelelően kivitelezett kétutas hangsugárzót, tudnod kell, hogy szólnak ezek. Általában szépen, viszont az igazi mélyhangokat nem ebben fogod megtalálni. Ezért kell őket megfelelően kiegészíteni mélyhangszóróval, amihez általában egy pontos aluláteresztő szűrő tartozik, tehát a mélyhangszórót gyakorlatilag itt is úgy kell kezelned, mint a háromutas hangsugárzó esetében.

(cikket még bővíteni fogom)

Miért nehéz nagyon jó közép, vagy éppen mélyközép hangszórót találni? A magashangsugárzónak a magashangokat kell megszólaltatnia valahogy, a mélyhangszórónak pedig a mélyhangokat. Több vagy kevesebb sikerrel ez működik is. Viszont a mélyközép hangszórónak tudnia kell valamennyi hangfrekvenciás hangot megszólaltatnia a mély hangfrekvenciából is, illetve tudnia kell valamennyi hangfrekvenciás hangot megszólaltatnia magas hangfrekvenciából is. Tehát majdhogynem hasonlóan kellene működnie, mint egy ideális szélessávú hangszórónak. Nem véletlenül láttunk már olyan példát, hogy a konstruktőrök szélessávú hangszórót alkalmaztak a közép hangfrekvenciák lesugárzásához. Mi mélyközép hangszóróval fogunk dolgozni, és meg kellene találni abból az egyik elérhető legjobbat. Ez mindig is nehéz feladat volt. Viszont a technika fejlődik, és vele együtt új dolgok jönnek létre. Ilyen például a TeXtreme technológia, ami egy nagyon könnyű, mellette nagyon erős szénszálszövet, ami meglepően ideális a mélyközéphangszóró membránjainak anyagához, és a közép hangfrekvenciák megszólaltatásához.

Zárt vagy reflexes hangdobozú legyen? A mélyközép hangszórót reflexes dobozba érdemes szerelned, ha a hangszóró paraméterei megengedik.

Menjünk szépen előre az időben, és ha minden jól alakul, akkor létezni fog olyan hangszóró, melynek gyártója SB Acoustics, típusa pedig MW19TX.
Ez TeXtreme membránú hangszóró lesz, tehát szénszálas, és nem kizárt, hogy más gyártók is elkezdik idővel használni ezt a technológiát. A membrán anyaga tehát nem fém, mint például a Seas Excel hangszórók esetében, amik durván rezonálnak 3-5khz körül, nem papír, amit nehéz takarítani, és nem polipropilén ami olcsó, viszonylag jó, de mégsem ideális. Kerámia membránú hangszórók pedig könnyebben törnek, és nem minden esetben nyerőek, mellette jó drágák általában.

Egyelőre SB Acoustics gyártó MW16TX típust gyártja le sorozatban, ami elméletileg megvásárolható lesz nemsokára, de ha minden jól megy, bővülni fog a kínálatuk, és megkapjuk az MW19TX hangszórót is, amelyet én mélyközép hangszórónak szeretnék alkalmazni egészen 2khz-ig.