Minőségi csatolókondenzátorok

Ellenállások, kondenzátorok, tekercsek, tranzisztorok, diódák, kábelek, integrált áramkörök.
László
Adminisztátor
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Minőségi csatolókondenzátorok

Hozzászólás Szerző: László »

Az audiotechnika területén sok helyen alkalmazunk csatolókondenzátorokat, amiket angolosan bypass kondiknak is hívunk. Ezek szűrőkondenzátorok, amelyek csak bizonyos frekvenciájú váltakozó feszültséget engednek át, egyenfeszültséget tehát nem. De ugyanezt alkalmazzuk a passzív hangváltókhoz is, amik különböző szűrési feladatokat látnak el. A régi diyaudio.hu fórumon egyesek igen szép beszámolókat írtak különböző márkájú és típusú kondenzátorokról, és azoknak a hangjáról. Továbbá meg lett említve, hogy a sorosan kapcsolt kondenzátor sokkal jobban befolyásolja a hangrendszer hangminőségét, mint egy párhuzamosan kapcsolt változata, főleg egy passzív hangváltó kiépítése esetén. Viszont az elektronikán belül már nincs ez így, ott mindegyik kondenzátor egyformán fontos. Sorosan kapcsolt kondenzátorok hangminőségével fogunk most foglalkozni. Keressünk ideális kondenzátort... Na az nincs, hacsak nem gyártjuk le saját magunk precízen. Vagy kereshetünk régi katonai Remix KCP kondenzátorokat, amit ideálisan legyártottak nekünk úgy hatvan évvel ezelőtt. Nem kell lenézni ezeket, valódi kondenzátorok voltak, amik az audiotechnikánál is beváltak. Viszont miután nem sok ilyen van, muszáj keresni valami mait, szebb kialakításút ami nem túl drága, de azért már valamilyen szinten megfelelő.

Jantzen Superior Z-cap kondenzátorral megfelelő hangminőséget el tudsz érni. Nagyon sok mai kapható audiokondenzátorok közül ez a legjobb, még a drágábbak között is. Viszont az ára kicsit sok, főleg nagyobb érték esetén.
Jantzen Cross-Cap kondenzátorral pedig nagyobb kapacitás értéket is el tudsz érni, és ha párhuzamosan kötsz vele egy kisebb értékű Superior Z-cap kondenzátort, körülbelül ott lesz a minősége, mintha csak egy nagyobb értékű Jantzen Superior Z-cap kondenzátort alkalmaznál.

Ezek ugyan belépőszintű, de jól alkalmazva inkább középszintű audiokondenzátorok, viszont a legtöbb zenehallgatónak már-már teljesen megfelelő lehet. Mondhatni nem sok olyan audiokondenzátor van, ami ennyire ár/minőség kategória győztese lenne az audio világán belül...
Kép
Válasz küldése