Mélyhangszórók

Ezen az oldalon wooferekkel, azaz mélyhangszórókkal fogok foglalkozni. Első körben négy mélyhangszórót mutatok be neked. Egyik a még meg sem jelent Seas Excel W26 Graphene, másik ScanSpeak 26W/4867T00, harmadik ScanSpeak 30W/4558T00 negyedik ScanSpeak 32W/4878T00.

Az itt bemutatott hangszórókhoz a reflex dobozos hangolást ajánlom. Viszont ne legyen kiterjesztett a mély hangtartomány, tehát a hangdoboz belső térfogata ne legyen sokkal nagyobb, mint az optimális zárt esetén, ami általában Qtc = ~0,707 szokott lenni.

Nézzük először a Seas Excel W26 Graphene hangszórót. A legnagyobb hátránya talán az ára lesz, messze nem lesz ár/minőség bajnoka, ahogy a többi Excel Graphene hangszóró sem. Mit jelent itt a Graphene? A membrán anyaga természetesen marad alumínium-magnézium ötvözet. Viszont új fedőréteget kap, ami tartalmazni fog grafént is. Két dolog miatt lesz hasznos a grafén fedőréteg: Jobban fogja védni a membránt a korróziótól, és szebb, sötétszürkés kinézetű lesz. Ezenfelül az új Excel W26 kap új mágneskört és új titán anyagú csévét is. Tehát korszerűbb lesz maga a hangszóró a régi Excel W26 fémmembránú változatúhoz képest. A legnagyobb ugrás természetesen az ára lesz, viszont mivel nem a legrosszabb hangszóróról van szó, és ha fontos neked a hangdobozod kinézete, dizájnja, akkor egy nagyon jó alternatíváról beszélhetünk. Mivel 1khz hangfrekvenciáig legendásan nagyon jól teljesítenek a nagyobb fém Excelek, ezért mélyhangszórónak tudom ajánlani ezt a típust, középhangszórónak viszont már nem.

Így fog kinézni az új Seas Excel W26 Graphene – Kép csak illusztráció!

Másik általam ajánlott típus a ScanSpeak Revelator 26W/4867T00, vagy ennek a 8 ohmos változata, 26W/8867T00 ha elég számodra a ~87dB-s érzékenység. Versenyképes, sok esetben akár versenygyőztes hangszóró lehet a maga kategóriájában. Legyen szó átvitelről, torzításról, rezonanciáról, vagy éppen impedancia menetről. Nem csúnya, látszik rajta, hogy igazi ScanSpeak minőség, és sokkal olcsóbb az új Excel Graphene hangszórókhoz képest. Ez egy nagyon jó fémmembránú mélyhangszóró.

ScanSpeak Revelator 26W/4867T00 alumínium membránú hangszóró

Harmadik típus a ScanSpeak 30W/4558T00, ami méretben az egyik legnagyobb, árban viszont a legolcsóbb a felsoroltak közül. Ennek van egy autóba való típusa is, mégpedig a 30W/4558T06, ami gyakorlatilag ugyanaz, csak más kosárszínnel, és más árral. 25mm lineáris kitéréssel, rendkívül alacsony rezonanciafrekvenciával, és jó Thiele/Small paraméterekkel valószínűleg nem fog csalódást okozni a felhasználójának. Ára (30W/4558T00-nak) körülbelül 250 Euro.

Negyedik hangszóró szintén ScanSpeak gyártmányú, mégpedig a ScanSpeak 32W/4878T00. A világ egyik legjobb mélyhangszórója. Viszont különbözik is a többitől, mivel papírszendvics membránja van, tehát ez nem fémmembrános hangszóró. 32 centis hangszóróról beszélhetünk, melynek lineáris kitérése 28 mm, kifejezetten ideális a mélyhangok lesugárzásához. 70 literes nettó térfogatú reflexes hangdobozt ajánlom hozzá. Papírmembránnak viszont van hátránya, nehezebben tisztítható, mint a többi, és a nedvességet beszívja. Ha esetleg összepiszkolja a rovar, és a takarításnál kifakul azon a részen, mint az én hangszóróm esetében, a fekete festék sprayt tudom ajánlani a membrán esztétikai javításához. Előtte viszont érdemes a fekete sprayt sima papíron vagy kartonpapíron tesztelni, és a festést azon gyakorolni, hogy lehetőleg ne rontsd el a hangszórót, és csak annyi festéket vigyél rá, amennyit mindenképpen muszáj. Habár ez a hangszóró használható 500 Hz-ig, és én már használtam 400 Hz-ig, továbbá 210 Hz-ig, csakis 2.5 utas hangsugárzóhoz ajánlom, körülbelül 50-70 Hz-re paraméterezett másodfokú szűrővel, ahogy a mélyközép hangdoboz hangolása megengedi. Ez a hangszóró használható 50 literes zárt hangdobozban, és 120 literes reflexes dobozban is, én utólag egyiket sem ajánlom. Tehát maradjon a 70 literes belső nettó térfogat, ezt fogom megépíteni.