Hang karaktere immár újból jobb lett a mai napi módosítás után, viszont több zenei részlet megtartása és kevesebb zaj mellett. Előző módosításomhoz képest ugyan nem nőt az AD1862 részletessége, de legalább nem is csökkent, miközben természetesebben szól a készülék. Sokkal analógosabb hangzású lett, és nem annyira csillogtató, ezzel szubjektíven némileg kevesebb az erő a közép-magos tartományokban a régi KCP csatoló és szűrőkondenzátorhoz képest, az utóbbi jelenség már az előző módosításomnál is jelen volt. Nagyobb értékű MPP kondenzátort tettem most az RC szűrőbe, a 2 ohmos passzív lezáráshoz. De mi is volt az eredeti probléma? Csupán annyi, hogy grízesen szólt, tehát rájöttem, hogy ezt így nem tudom hosszútávon hallgatni. És miért? Mert ez tipikusan nem egyetlen hiba, hanem több apró jelenség összeadódása. És pont ennél a topológiánál (2 Ω I/V + nagy erősítés) jött most ki brutálisan.
Mi történt valójában?
Remix KCP-vel régebben a bemeneten:
- Volt egy enyhe eufonikus torzítás.
- Volt egy kis „összeragasztás” (DA).
- Nagyobb értékű, 500nF-os kondenzátor volt a szűrőben.
👉 Ez elfedte a finom hibákat.
Panasonic FR 220uF/63V + Epcos MKT 100nF-os csatolókondenzátorral:
- Ezek eltűntek.
- Kijött a nyers valóság.
És ebben benne van:
- kvantálási zaj maradéka
- glitch energia
- HF szemetek
- apró IMD
👉 Ez hallatszik „gríznek”.
🎯 Tehát DAC glitch + HF zaj
Az Analog Devices AD1862 nem sigma-delta:
👉 R-2R → glitch energia van, tehát ha nincs jól szűrve:
- nagyfrekvenciás tüskék
- ezek lekeverednek audio sávba
👉 Eredmény: „grainy”, „digitális”.
Mit csinál a sokak által ismert mester ezután? Teker hozzá egy trafót, ami elfedi ezeket a hibákat, magyarul torzítja a jelet, de ezt nem illik ilyen nyíltan kimondani. A megoldás viszont az, hogy a 2 ohmos passzív lezáró ellenállás mellé párhuzamosan beteszünk egy nagyobb értékű kondenzátort, ami régebben szintén Remix KCP volt, viszont antenna jellege miatt ez most ide nem volt megfelelő. 700nF körüli MPP (metallizált polipropilén) használtam most fel erre a célra. Ezzel párhuzamosan van kötve egy 100nF-os EPCOS MKT is, az előző változatban még 2x 100nF-os EPCOS MKT volt. Kell legalább a 700nF körüli érték 2 ohm mellé az RC szűrőbe, az előbb felsorolt hibák miatt. Természetesen a méréseket újra megcsináltam, és meglepő módon teljesen hasonló, gyakorlatilag ugyanolyan mérések készültek, jobb hangminőség mellett.

AD1862 THD mérése 1khz-en - Bal csatorna.

AD1862 THD mérése 1khz-en - Jobb csatorna.

AD1862 frekvencia átvitele - Bal csatorna.

AD1862 frekvencia átvitele - Jobb csatorna.

AD1862 D/A konverterem mért zaja - Bal csatorna.

AD1862 D/A konverterem mért zaja - Jobb csatorna.