Lineáris stabilizátorok, kapcsoló üzemű tápegységek, egyenirányítás, védelmi áramkörök.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

AC-DC egyenirányítók

Hozzászólás Szerző: László »

Ebben a témában főleg a Graetz-kapcsolású kétutas egyenirányítókról lesz szó, ugye ezt használjuk leginkább a transzformátoros tápegységeknél egyenirányításra. Viszont a hangminőséget jelentősen meghatározzák, rosszabb esetben tönkre is tehetik a rosszul megválasztott egyenirányítók, melyekbe gyakorlatilag az egyenirányítók összes komponense beletartozik, mint például a puffer kondenzátorok, vagy maguk a diódák is.
Kép
Hangtechnikában általánosságban véve az a tapasztalat, hogy az ultragyors és soft recovery diódák jobbak, mint az átlagosabb diódák. De nyilván azok között is vannak hangra jobb diódák, és hangra kevésbé jobb diódák. Nézzünk akkor egy példát: WeEn Semiconductors BYV79E-200 egy hangra bevált dióda. Több esetben jobb lehet, mint a hasonló paraméterűek, de más gyártmányú diódák.
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: AC-DC egyenirányítók

Hozzászólás Szerző: László »

Nem mindegy az sem, hogy milyen pufferkondenzátorokat alkalmazunk az egyenirányító diódák után. Fontosak a pufferkondenzátorok összegzett kapacitásai, feszültségtűrésük, belső ellenállásuk és nyilvánvalóan a hangminőségük is. Szükségesnél kisebb értékű kondenzátoroknál a hang széteshet, szükségesnél nagyobb értékűnél pedig lelassulhat, lomha és vontatott lesz. Egyik sem jó. B osztályú erősítőhöz teljesen megfelelő a 6000-10 000 uF kapacitás tápáganként. Fontos továbbá a megfelelő tápszűrés, nagy kapacitású, elektrolit kondenzátorok (elkók) mellé mindenképpen tegyünk megfelelő kiskapacitású fólia kondenzátorokat is. Például kisebb kék színű EPCOS MKT-kat, vagy szürke színű Vishay 339 X2 MKP kondenzátorokat, ezek hangra jók. Esetleg még ott vannak (vagy voltak) a régebbi Remix gyártmányú kondenzátorok között egy-két jobb típusúak, amelyek szintén megfelelőek lehetnek tápszűrőbe. Viszont minden kondenzátor befolyásolja, alakítja az erősítő hangját. Elektrolit kondenzátorok közül jobbfélék az eredeti Vishay BC kondenzátorok, vagy a G-Luxon félék, ha még van, de a G-Luxon félék könnyebben púposodhatnak. Vishay BC viszont biztosan jó elektrolit kondenzátor. Vannak olyan kisebb értékű elektrolit kondenzátorok, amelyekkel a magasabb hangtartomány javítható, mint például Samwha WL1H108M, de ezeket még nem próbáltam ki, nem volt rá szükség. Viszont olcsóbb kondenzátorok mellé jól jöhetnek ezek is. Természetesen sok másféle kondenzátor megtalálható, van egy-két jobb típus, és nagyon sok rosszabb. Elsőként tehát az itt felsorolt kondenzátorokat tudom javasolni.
Kép
Válasz küldése