Egyelőre lassan, de folyamatosan fejlődik az oldal.
László
Adminisztátor
Hozzászólások: 82
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Vélemény

Hozzászólás Szerző: László »

Szeretnék rövid véleményt mondani az elektroncsöves audiotechnikai megoldásokról. Még manapság is nagy divat elektroncsöves audio erősítőt építeni, sőt sokak szerint enélkül nincs is rendes audio rendszer. Szerintem ez nem igaz. Igenis vannak olyan félvezetős, tranzisztoros megoldások, amelyek tudnak nagyon jól szólni. A tapasztalat persze azt mutatja, hogy sokan nem tudnak nagyon jó hangú félvezetős erősítőt megépíteni, legyen szó akár gyártóról, vagy építőről, így könnyen megeshet, hogy egy összehasonlításnál egy jobb elektroncsöves jön ki győztesként. Általában vannak tekintélyek mindkét oldalon, melyeknek megvan a megfelelő szaktudásuk is hozzá, viszont előfordulhat, hogy a legfelkapottabb félvezetős erősítő is tele van építője által beletett kettyóságokkal, gondolok itt például a nem megfelelő csatolókondenzátorra, vagy ellenállásra.

Nehéz igencsak jó hangú félvezetős erősítőt építeni, de nem lehetetlen. Viszont aki úgy gondolja, építsen természetesen elektroncsöves erősítőt. Általában biztosan nem a legpontosabb hangvisszaadású, de a karaktere sokaknak tetszhet. Persze számolni kell továbbá a bekötött fűtés miatt a magas energiafogyasztással, a készüléken belül található magas feszültséggel, az elektroncsövek kevesebb élettartamával, persze a törékenységével is, és a jobb csövek átlagosan elég magas árával is.
► Show Spoiler
D/A konvertereknél is lehet néha olvasni elképesztő butaságokat. Az audiora szánt D/A konverter legtöbbször nem is konverter, hanem jelgenerátor. Ezt sokan elfelejtik. És mindenféle magyarázatokat írnak, hogy miért jobb az egyik, vagy a másik. Viszont sok esetben jobb a jobb multibites R-2R D/A konverter jelalakja is. Glitch az van bennük, ami nem megfelelő, sőt átlagos aktív I/U konverterrel erősen rontja a hangzást, részben ezért is favorizálják többen a Non-Oversampling (NOS) módot, mert abban kevesebb a glitch. DE... egy 2 ohmos ellenállásos lezárásnál, megfelelő minőségű szűrőnél és túlmintavételezésnél igenis jobb lesz a hang még a régi multibites R2R AD1862 D/A konverter esetén is. Ez azt jelenti, hogy AD1862 esetén így alkalmazható a 192 khz mintavételezési frekvencia, sőt, nem, hogy alkalmazható, hanem alkalmazni kell, mert ezzel érhető el a sokkal jobb hangminőség még ilyen régi D/A konverter esetén is. Csak a két ohmos lezáráshoz bizony kell jó erősítőt építeni. De arra is van ezen az oldalon példa, egyesek próbapanelen már meg is építették, és pozitív tapasztalatról számoltak be.

Röviden ennyi volt, most lesz egy kis pihenés, mert megint átalakítom az oldalt, hogy egy még korszerűbb megjelenésű legyen, régi elemek nélkül.
László
Adminisztátor
Hozzászólások: 82
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Re: Vélemény

Hozzászólás Szerző: László »

Mosolyogva olvasom az egyik fórumot, melyen az egyik új regisztrált (vagy egy álnéven regisztrált) tag nyilvánvalóan hamis műveleti erősítőket árul. Szeretném egyből tisztázni, hogy diyaudio.hu jelenlegi tulajdonosának semmi köze nincs sem az új regisztrációhoz, sem a hamis műveleti erősítőkhöz. diyaudio.hu tulajdonosa ilyen téren mindig is szeretett biztosra menni, így ezeket a típusú műveleti erősítőket és sok másikat egyetemben ingyen mintákon keresztül szerezte be, amiket továbbiakban sem fog felkínálni eladásra. Kínából érkezett hamis alkatrészek többsége kidobásra vagy éppen visszaküldésre kerültek, megfelelő pénzvisszafizetési igény benyújtása mellett.

Sajnos 2021. július elseje után minden nem EU-ból postázott termék után vámot és áfát kell fizetni, így magam részéről befejeztem a vásárlást, és igyekszem elkerülni ezt a továbbiakban is. Csakis a nagy áruházaktól rendelek ezután furatszerelt és SMD elektronikai alkatrészeket, ilyen például a TME, Mouser, Lomex. Miután Kínából rengeteg hamis vagy éppen átcímkézett termék érkezik, így alapból kockázatos tőlük vásárolni. Most már pluszban vámot és áfát is kell minden postázott termék után fizetni, szóval innentől már nem lesz elég, hogy valószínűleg hamis termék fog érkezni, de vámot és áfát is ki kell utánuk fizetni. Amit persze egy hamis termék után valószínűleg senki nem fog visszafizetni.

Nekem egyre inkább az rajzolódik ki, hogy leginkább csak a gazdaság a fontos nemzetközösségnek, néhány zöld intézkedés mellett. Elmúlt hat évben rengeteg rossz döntés született e közösségen belül, és úgy tűnik, hogy ez már csak rosszabb lesz. Termékek ára mindenhol körülbelül ugyanannyi, de a fizetések nem.
László
Adminisztátor
Hozzászólások: 82
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Re: Vélemény

Hozzászólás Szerző: László »

Régebben számos kiváló hangminőségű tranzisztor volt a piacon, különböző gyártóktól. Megfelelő hangminőségű tranzisztorokat gyártott például Toshiba, SANKEN, SANYO, Hitachi vagy az NXP. Manapság ezeknek a tranzisztoroknak több, mint 95%-át már biztosan nem gyártják. Habár még fellelhető néhány típus 1-2 gyártótól, viszont nagyon úgy néz ki, már nem olyan sokáig.

Érdemes beraktározni ON Semiconductor féle NJW0281/0302 féle típusokból, ezek garantáltan jó végtranzisztorok, és olyan meghajtó, illetve VAS tranzisztorokból is, amiket még éppen lehet találni.

Számomra úgy tűnik, hogy a magyar audiodiyerek jelentős része a múltban él. Legyen szó akár A osztályú erősítőkről, vagy AB osztályú erősítőkről, ezek már a múlt idők megoldásai. El lehet őket felejteni. Végleg. Az oldalunkon is bemutatott, megfelelően megépített B osztályú erősítők sokkal jobban szólnak, mint akármelyik A vagy AB osztályúak. Persze ehhez kellenek nagyon jó A osztályú munkapontban működő meghajtó tranzisztorok, jellemzően eredeti hitachi 2SB649A/2SD669A meghajtó tranzisztorok vagy valamilyen hasonlóan jók. Ráadásul a jó hangminőség mellett sokkal kevesebb áramot fogyasztanak. Ami pedig a hangkarakterüket illeti, sok múlik a bennük lévő ellenállásokon, diódákon és persze a kondenzátorokon is, ezeket tetszés szerint lehet változtatni.

De ha ezt nem is veszi tudomásul a diyerek egy jelentős része, azt már sajnos muszáj lesz, hogy el fognak tűnni a lineáris teljesítménytranzisztorok a kínálatból, legalábbis a jelentős részük biztosan. Most van egy átmenet. Van egy réteg, aki akármilyen indokkal visszatért az ősrégi elektroncsöves korszakhoz, és van a többség, akik valószínűleg már class-D alapú rendszereken hallgatnak zenét. És ez a terület lesz az, ami továbbra is fejlődni fog. Mégpedig jelentősen. Ott van még a megfelelő minőségű hangerő-szabályozás kérdése, de nem sokáig lesz probléma ez sem, egy IC tok alatt megoldják ezt is. Ezt úgy kell elképzelni, hogy nem kell lemondani a megfelelő minőségi zenehallgatásról, hanem épp ellenkezőleg, rá lehet hangolódni. A közeljövő class-D alapú megoldásai nem csak sokkal energiatakarékosabbak lesznek, mint a régebbi hangfrekvenciás erősítők, hanem sokkal jobban is fognak szólni.
László
Adminisztátor
Hozzászólások: 82
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Re: Vélemény

Hozzászólás Szerző: László »

Szeretném megválaszolni azt a kérdést, hogy mi kell ahhoz, hogy ideális hang-visszaadású rendszert kapjunk? Nem, nem kell elektroncső hozzá. Csak szubjektív megítélést javíthatja, pláne rosszul megépített, vagy kommersz tranzisztoros erősítő mellett, amiből azért lássuk be, van jó pár. Ráadásul ahogy látom, nem minden épített elektroncsöves audiofil találkozó sikerül a legjobban. :twisted: Szubjektíven szólhat jól egy jobban összeépített tranzisztoros erősítő is, egyedi hangzással, köszönhetően például a Remix egyik sárga színű csatolókondenzátorának. De annyiféle karakter van, hogy nem lesz olyan erősítő, ami mindenkinek tetszeni fog.

Legyen szó akár jelforrásról, vagy akár erősítőről, ezen az oldalon ismertettem, és továbbra is ismertetni fogom a legjobb alternatívák egy részét. D osztályba még nem mentem nagyon bele, köszönhetően ez annak is, hogy a generáció elején tartunk, később viszont nagyon komoly D osztályú erősítőket építhetünk, és olyan kondenzátort teszünk az erősítő kimenetére, ami nekünk tetszik, hangra leginkább bejön.

Addig is foglalkozzunk a hangsugárzókkal. Egy komolyabb AMT közép, AMT magas és fémmembránú mélyhangszórók, akár több is. Nekem ez a véleményem, hogy ezekkel a hangszórókkal lehet ideálishoz közeli rendszert építeni. És ott van a teremakusztika is. Ami legtöbbször szintén problémás.

Helyzet az, hogy az új generációs elektronikus zenék, mint amilyen például ez is, jelenleg csakis a fejhallgatóval szól a legjobban. 2Khz-től a hangokat persze jól szólaltatja meg az AMT is, de ami alatta van, az lássuk be, idejétmúlt, pedig mindkét hangszóró az egyik legjobb ScanSpeak. Fontos tudni, hogy ez nem megamix, így eleinte lehet, hogy lassabb lesz a tempó.
https://www.youtube.com/watch?v=rFldO1__nCA
László
Adminisztátor
Hozzászólások: 82
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Re: Vélemény

Hozzászólás Szerző: László »

Legelőször itt bemutatott Berillium féle dómközép úgy tűnik, erősen átrendezi a pályát. Ezentúl 500 Hz-től alkalmazhatóak lesznek Bliesma berillium alapú hangszórói. Mivel létezik 3khz felett igen jól szereplő Bliesma T34B-4, középfrekvenciás tartományban pedig a Bliesma M74B-6, így csak egy nagyon jó mélyhangszórót kellene hozzájuk találni. ScanSpeak 32W-nek hiába jók a paraméterei 500 Hz-ig, CSD és a hangminősége megmutatta, ezt a hangszórót maximum 250 Hz-ig ajánlott alkalmazni. Így nem marad más, mint egy jobbik fémmembránú hangszóró alkalmazása. Valószínűleg ilyen lesz a Seas W26 Graphene is, ami még nincs kész. Ebből kellene oldalanként legalább kettő, vagy inkább négy darab.

A jelenlegi saját hangsugárzóm ugye már elég régóta működik, még ha csak "deszkamodellen" is. A váltási frekvenciák régóta véglegesek, egész biztosan így szól a legjobban.
Tehát 210 Hz-nél harmadfokú a váltás, 2khz-nél pedig elsőfokú, viszont a középhangszóró invertált, amiből csak a ScanSpeak maradt. Azaz csak ki kell majd ötletelni a végleges hangdobozt, megvenni bele a többi passzív alkatrészt 210 Hz-re is, és ezzel ez be is van fejezve, nagyon jó hangminőséget képvisel, még ha a jobb fejhallgató minőségét messze nem is éri el. Sok másét pedig igen. Nem kizárt, hogy jó darabig marad is.
Válasz küldése