László

Adminisztrátor

Orion HS280 hangváltójának véglegesítése
Sokan ismerjük ezeket a hangsugárzókat, és sok helyen megtalálhatóak még a mai napig. Orion HS280 hangsugárzók magyar hifi legendái az 1980-as évekből, viszont azóta eltelt 40 év, és ez bizony meg is látszik rajtuk minden téren. Ünnepi különkiadás következik! Kezdjük először a hangszórókkal. LB1031 nevezetű bolgár mély-közép került bele gyárilag, de ennyi évtized után garantált, hogy az összes meghibásodott. Jobb esetben javításon esett át, de legtöbb esetben valami sokkal rosszabb hangszóró került bele a helyére. HD 25 magas dómsugárzók is javításra szorultak, rosszabb esetben csere történt szintúgy valamilyen olcsóbb másmilyenre, jobb esetben pedig textil pillét kapott a dóm, amivel jobb lett a magas-tartomány. Orion HS280 hangváltó tervezői pedig ügyesen "gondoskodtak arról", hogy MD 40 nevezetű dómközép is meghibásodjon, mert hát az nem elég, hogy a másik két hangszóró is elpusztul egy idő után, túlságosan alacsonyra vitték a keresztezési frekvenciát a mély-közép hangszórókkal, ami garantált dóm meghibásodást eredményezett egy idő után, pláne nagyobb hangerőnél hallgatva. A váltás minőségéről, alkatrészek elhelyezéséről, meg úgy az egész váltóról még egy szót sem szóltam, az mindenesetre biztos, hogy két tekercs kivételével az egészet kidobhatjuk a kukába. De legalább, ha jól kezeljük a HS280 hangdobozokat, azokat nem kell. Javíttassuk meg megfelelően az LB1031-ket, cseréltessünk ki pillét textilre, illetve tekercset a HD 25-ben, illetve nézzük meg, hogy mennyire károsodott MD 40 dómközép (itt halkan jegyzem meg, hogy HS282-ben általában jobb állapotban vannak MD 40-ek az ottani gyári hangváltójának köszönhetően, de a mágnese már gyengébb, azt ki kell cserélni a HS280-aséra), és építsük meg az általam javasolt váltót abban az esetben, ha 8 ohmos hangdobozod van ÉS nem akarsz több százezret áldozni egy jobb hangsugárzóra.
Kép
1 uF kondenzátornak Siemens MP J/S-t alkalmaztam, ez pont tökéletes ezeknek a textil dómos magas hangszóróknak, 5 ohmos ellenállásnak párhuzamosan kapcsolt (2x10 ohm) Kiwame 2 Watt ellenállást alkalmaztam, 4.7 uF-nek kék Vishay kondenzátort, és főleg SQ450-ekkel oldottam meg a hangdoboz belső kábelezését. Kicseréltem a csatlakozóaljzatokat is, és azoknak a hátlapjára ragasztottam fel a váltó-alkatrészeket. Tekercs félig lelóg róla alul, de tökéletesen jól van az úgy. Továbbá kijavítottam rajta azokat a hibákat, amiket kezdőként elkövettem, például nincs teletömködve vattával a dómközép, vagy a dobozban nincs plusz filc, mert ezeknek plusz hatásuk van, és ha megfelelő hozzáértés nincs meg, akkor nem pozitív irányban... Meg kell találni a megfelelő irányt, nem szabad rá sokat költeni, de ha jól kezeljük ezeket az Orion HS280 hangdobozokat, sokat érnek ahhoz, hogy ne is dobjuk ki. Az én váltóm a legjobb. És nem lehet azt mondani, hogy meglepően jól szólnak a 40 éves hangdobozok, mert sem a váltó, sem pedig a textil magas dóm nem negyven éves benne. Az viszont biztos, hogy immár olyan minőséget képviselnek, ami sok-sok embernek teljes mértékben megfelelő lehet.
Kép