Hangszórók, több utas hangsugárzó építés, hangdoboz tervezés.
László
Adminisztátor
Hozzászólások: 86
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Dómsugárzók

Hozzászólás Szerző: László »

Három darab ígéretes dómsugárzót mutatnék be elsősorban, amit későbbiekben vagy szénszálas mélyhangszóróhoz [Satori WO24TX], vagy fémmembránú mélyhangszóróhoz [Seas W26] lehet alkalmazni akár. Kezdjük először a középfrekvenciás dómmal. Satori MD60N-6 2.5" Textil Dóm szintén egy ígéretes darab, amely 1khz környékén már használható. Célszerű 1 khz környékén a legjobb harmadfokú, 180 fokos összegzett fázistolású keresztváltót alkalmazni hozzá. Két hangszóró közül a középhangszórót célszerű invertálni, ezzel jobb lesz az elsőfokú hangváltó szűrése is 4-5-6 khz váltási frekvenciánál, Solen szűrőt alkalmazva. Tehát miért érdekes ez a dómsugárzó? Az 1khz-től alkalmazható átvitel, jó iránykarakterisztika és a profi kivitelezés miatt. Valószínűleg a hangban is megmutatkozik az igen előnyös tulajdonsága.
Kép
Kell hozzá egy nagyon jó magashangsugárzó is, ami tartalmazza a legjobb AMT magashangszórók összes előnyét, legalább is 2.5-3khz felett és dóm.
Ehhez gyémánthangszórót kell venni. Elvileg az egyik legjobb magashangszóró az audio világán belül.
Kép
Ha viszont érthető módon túl drágának találod a gyémánthangszórót, van egy ár/minőség kategória győztes beryllium magasdóm is, ami elvileg 1.3khz-től már alkalmazható, de inkább használnám vagy 2khz-től, vagy elsőfokú váltással 4-5-6 khz-től, az itt bemutatott középdómmal párosítva.
Kép
László
Adminisztátor
Hozzászólások: 86
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Re: Dómsugárzók

Hozzászólás Szerző: László »

Bliesma nevű német cég új szereplő a piacon, viszont már most több jó minőségű elérhető magasdómmal rendelkezik. Fejlesztenek továbbá középfrekvenciás dómokat is, melyről egyelőre nem sokat tudni, de ha egyik legalább olyan jó minőségű lesz, mint a Satori MD60N-6, már megérte. Ha magasdóm mellé középdómot is alkalmazunk, használhatjuk a Bliesma gyémánthangszóróját is, ami egész jó 4-5 Khz felett, nagyobb amplitúdó esetén is. Olyannyira, hogy ebben az esetben nyugodtan elfelejthetjük a Seas gyémánthangszóróját. Habár eddig is léteztek dómsugárzók, sőt, legtöbb hangdobozba a mai napig ilyeneket szerelnek be, de nyugodtan elmondhatjuk, hogy ilyen minőségű dómokkal bizony nem sok helyen találkozhattunk eddig. Satori MD60N-6 bevezetésével láthatjuk, hogy igen is lehet jó minőségű középfrekvenciás dómot építeni, és reméljük, Bliesma is előáll egy hasonlóval, vagy jobbal. Így lehetőségünk lesz arra, hogy egykamrás hangdobozt építsünk, kiváló minőségű hangszórók mellett. Hogy a mélyhangszóró szénszálas vagy fémmembránú lesz-e, majd az idő eldönti, remélem a satori féle szénszálas mély lesz legalább olyannyira jó 1khz-ig, mint az Excel fém. Addig is itt van a Bliesma gyémánthangszórójának az adatlapja.
Kép
László
Adminisztátor
Hozzászólások: 86
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Re: Dómsugárzók

Hozzászólás Szerző: László »

Megérkeztek az első beszámolók Satori MD60N-6 középfrekvenciás dómról. Térjünk is a lényegre: Lehetne sokkal alacsonyabb torzítású, mivel normál hangerőn 0.3% - 0.1% közötti páratlan harmonikussal rendelkezik. Ez összességében egyáltalán nem rossz, de nem is jó. Impedanciamenete pedig pláne nem jó, mivel sok korrekciót igényel. Viszont igen jó a vízesés diagramja, márpedig ez sok esetben több előnyt jelent hallgathatóság szempontjából, ilyen mértékű torzítási adatnál pedig összességében egyáltalán nem rossz ez a hangszóró. A legtöbb 12-15 cm átmérőjű dinamikus hangszóró rosszabb tulajdonságokkal bír, mint ez a dóm. 800-1khz-től használható egészen 6 khz-ig, de valószínűleg itt is biztos megvan az a váltási frekvencia, ahol legkiemelkedőbben tud szólni. Ez a középfrekvenciás dóm egyértelműen arra való csak, hogy kitöltse a hézagot a mélyhangszóró és a magas frekvenciás dóm között, ne kelljen 24dB/oktáv váltást alkalmazni, és jó is legyen.

Ha erről le akarunk mondani egykamrás kialakítás megtartása mellett, várni kell a szénszálas hangszóróra. Ha Satori WO24TX hangszóró alkalmazható lesz legalább 1,6khz-ig, az már jó. 2khz-es alkalmazásig pláne jó lesz. De ne szaladjunk ennyire előre, egyelőre az 1khz-es határ az, ami biztos, márpedig akkor kelleni fog a középfrekvenciás dóm.
László
Adminisztátor
Hozzászólások: 86
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Re: Dómsugárzók

Hozzászólás Szerző: László »

Jelenleg minden gyártó mélyen hallgat a középfrekvenciás AMT hangszóró kifejlesztése, megépítése ügyében, ami több dolgot jelenthet. Valószínűleg szabadságon vannak. :lol: Vagy felismerték, hogy üzletileg van bennük potenciál, csak még sehol nem tartanak a fejlesztésével, vagy olyan prototípusokat sikerült eddig legyártaniuk, amivel csak lebőgnének. Bármi is a helyzet, nagyon ne felejtsük el, hogy Bliesma közben szorgalmasan fejleszti a középfrekvenciás dómjait, melyekről hamarosan már nyilvános mérések is születhetnek. Hogy miben lesz egyértelműen biztosan jobb, mint akármelyik AMT? Iránykarakterisztikában minimum. Na és, hogy miben lesz egyértelműen jobb, mint akármelyik dinamikus hangszóró? Kamra csak a mély hangszóróknak kell így három utas hangsugárzó esetén. Többet jelenleg nem tudni, de ha figyelembe vesszük Bliesma magas frekvenciás dómjainak hangminőségét, lehet, hogy akár még jó is lehet. Prototípusok viszont már régóta vannak. Viszont alacsony árra nem lehet majd számítani, mert minden drágult, neodímium mágnesek ára minimum kétszeresére emelkedtek. Középfrekvenciás dómok belső nettó térfogata 0.3 liter körül lesz, ezzel nyitottabb lesz a hangjuk. Beryllium biztosan lesz.
Kép
Kép
László
Adminisztátor
Hozzászólások: 86
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Re: Dómsugárzók

Hozzászólás Szerző: László »

Év végén, vagy jövő év elején érkeznek az első megvásárolható Bliesma dómközepek. Többféle változatban. Lesz köztük alumínium, és selyemmembrános is.
Majd ha megérkeznek hozzájuk a mérések, többet fogunk tudni.
Kép
Kép
László
Adminisztátor
Hozzászólások: 86
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Re: Dómsugárzók

Hozzászólás Szerző: László »

Megérkeztek az első Bliesma dómközepek adatlapjai. Ezek szerint vannak olyan dómok, amelyek rezonanciafrekvenciától, akár 400 Hz-től használhatóak. Bliesma M74B-6 tűnik a legjobbnak, és ezzel együtt persze a legdrágábbnak is, ami 74 mm-es Berillium dóm. De van alumínium-magnézium dóm (Seas W26FX001-hez lehet, hogy passzol is), selyem dóm, és papír dóm, mindegyik jónak tűnik. Hangváltáshoz minimum harmadfokú váltó fog kelleni 400-500 Hz környékén, míg a magas hangszórónál egyértelműen jónak tűnik az elsőfokú váltás, főleg olyan jó dóm esetében, mint amilyen M74B-6. Előnnyel indul a középfrekvenciás AMT-vel szemben, mivel ott nem 400 Hz, hanem valószínűleg 800 Hz lesz az alsó határ, és jobb a dómok iránykarakterisztikája, plusz könnyebb hozzájuk dobozt tervezni. (diffrakciók, kifúrás, helyigény...)
Már csak a hangminőség lesz érdekes, de jól indul...
Kép
Bliesma M74B-6 adatlapja. Berillium dóm. (felső kép)
Kép
Bliesma M74S-6 adatlapja. Selyem dóm. (felső kép)
Kép
Bliesma M74A-6 adatlapja. Alumínium-magnézium dóm. (felső kép)
Kép
Bliesma M74P-6 adatlapja. Papír dóm. (felső kép)
László
Adminisztátor
Hozzászólások: 86
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Re: Dómsugárzók

Hozzászólás Szerző: László »

Néhány ismertebb hangsugárzókkal foglalkozó megkapta az első mintákat a legújabb Bliesma dómközepekből. Nagyon dicsérik a hangminőségüket. Viszont úgy tűnik, hogy 600 Hz-től lesznek alkalmazhatóak csak ezek a dómok, ráadásul negyedrendű szűrővel, persze akkor, ha torzításmentesség a cél, ami harmadfokú váltás esetén nyilván felszökhet 700-800 Hz-re is.

Ez mit jelent gyakorlatilag? Ez azt jelenti, hogy körülbelül 600-1000 eurós dómokat ne szaladjunk egyből megvenni, mert lehet, hogy jövő évben befutnak az első középfrekvenciás AMT-k is, amelyek körülbelül hasonló frekvenciákon fognak megszólalni, és igen nagy valószínűséggel nem lesznek sokkal rosszabbak, iránykarakterisztika kivételével.
Válasz küldése