Hangszórók, több utas hangsugárzó építés, hangdoboz tervezés.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Minőségi vezetékes fejhallgatók

Hozzászólás Szerző: László »

A minőségi vezetékes fejhallgatók szintén nem egy olcsó eszközök. Széles árskálán mozognak, de elmondható általánosan, hogy 25 ezer forint alatt nem igen találunk jó hangminőségűt. Ha pedig STAX-et választjuk, félmillió forint vagy akár több is lehet az ára, állapottól, típustól, kiegészítőtől függően. Viszont nem csak az árral van itt a probléma. Bármilyen fejhallgatót választunk, mindennapi használattal kopni is fog. Rosszabb esetben törni. Legyen szó akár egy pár ezerforintosról, vagy éppen félmilliósról, vagy 22 milliósról. Tehát ha rendelkezünk például egy igen jó hangú elektrosztatikus fejhallgatóval, használattól függetlenül öregedni fog, a szivacs lepereg róla, és még jól is jártunk, ha ennyivel megúsztuk. Mindennapi használattól a műanyag letörhet, a párna lekophat, szétszakadhat, a vezeték megszakadhat. És a STAX-nél maradva a folyamatos nagyfeszültség rontja a közérzetet is, ami szükséges az elektrosztatikus fejhallgatók működtetéséhez. Tehát nem biztos, hogy megéri drága fejhallgatót venni. Éppen ezért érdemes inkább pár ezer forintos tételnél maradni. Igen ám, de lássuk be, ezeknek a hangminőségük legtöbbször pocsék. Itt, ezen az oldalon, a kivételeket fogom felsorolni. Kezdésként Sennheiser PX-30 fejhallgatót ajánlanám. Már nem kapható, de pár ezer forintos tétel volt régebben, meglepően jó hangminőséggel. Igazából aki komolyabb fejhallgatót keres, nem röhögteti ki magát ilyennel, csak meglepett a hangminősége. Szivacs persze gyorsan lepereg róla, tehát az árához képest jobb hangminőségén kívül sokat nem lehet várni tőle.
Kép
A legendás STAX fejhallgató egyik verziója
Kép
Sennheiser PX-30 fejhallgató - meglepően jó hangminőséggel az árához képest
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Minőségi vezetékes fejhallgatók

Hozzászólás Szerző: László »

Tehát aki komolyabb kinézetű, de viszonylag olcsó fejhallgatót szeretne vásárolni, SOUL by Ludacris SL150 Pro alternatíva jó választás lehet. Legalább is amíg volt, mert ezt se gyártják már. Viszont messze ne várjatok high-end minőséget tőle, az első két bemutatott fejhallgatónak sokkal jobb a hangminősége. Viszont mély hangokban nem szerénykedik, tehát kiemel, szubjektív megítélés szerint egyeseknek jó is lehet, de a hangvisszaadáshoz nem sok köze van, így tessék tekinteni rá. Továbbá óvatosan tessék felvenni, mert a fejpánt acélbetét vége könnyen törik, ezzel a műanyag is. Indulóára 59.990 Ft körül volt 2012 körül, most 2021-ben 7.000 Ft körül megszerezhető volt. Ludacrist ismerhetjük a Halálosabb Iramban című filmből, és Usher - Yeah! klippből. És az egyik legjobb ár/minőség kategóriás fejhallgatóhoz is köze van már. Viszont ha egyeseknek ez a "minőség", kérdezem magamban milyen lehet a többi? Viszont pontosan tudom. Szar. Párat ugye már meghallgattam, így tudom, hogy az. Talán olyan gyártótól érdemes későbbiekben venni fejhallgatót, akinek nincs high-end kategóriás terméke, mert talán olcsón találhatsz megfelelő hangminőségűt, mint Sennheiser PX-30 esetében. Annyit még hozzá kell tegyek, hogy SL150 Pro-t is járatni kell legalább 50 órán keresztül, addig nem szabad megítélni a hangját.
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Minőségi vezetékes fejhallgatók

Hozzászólás Szerző: László »

Viszont meg is találtam a megoldást a jobb hangminőség elérésére SL150 Pro esetén. Korrigálni kell az átvitelét. Aki nem korrigálja megfelelően az átvitelét, sokkal rosszabb hangminőséget kap. Na már most, hogy is korrigáljuk? Léteznek ugye szoftveres EQ-k, vagy a passzív alkatrészek. Igencsak jobb lett a hangja. Azt azért tudni kell, hogy SL150 fejhallgató alapból nem egy kommersz minőségű termék, csak nem hozta a várt eladási számokat, így ment a süllyesztőbe, továbbá a gyártó legvégén anyagáron vagy már az alatt kínálta a termékét.
Neodímium mágnessel hajtott hangszórók csak tudnak valamit, ez korrekció után szépen meg is mutatkozott. Tehát ha tönkremenne a füles, csak érdemes lenne belőle a hangszórókat megtartani.
Kép
Jelenlegi EQ állapot - Szubjektív megítélés szerint, normál hangerőn hallgatva.
A drágább fejhallgatónak nyilván van létjogosultsága, csak egyáltalán nem biztos, hogy érdemes áldozni rájuk.
Átvitel lehet jobb SL150 Pro esetén is, de a torzítás nem. De mennyi plusz pénzért is van pusztán enyhén jobb fejhallgató?
Természetesen nem csak a hangminőség létezik, kényelem szempontjából azért vannak sokkal jobb fejhallgatók a maguk kategóriájában.
Később passzív elemekkel helyettesítem az EQ-t.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Minőségi vezetékes fejhallgatók

Hozzászólás Szerző: László »

Megérkezett a második Soul SL150 fejhallgató is, miután kiderült, hogy megfelelő átvitelkorrekció esetén igen jó hangminőség érhető el vele. Talán enyhén jobb a hangminősége, mint a másiknak. Viszont az anyagminősége enyhén rosszabb, mert felvételnél nyikorgott. Ránézésre természetesen semmi gond nincs az anyagminőségével sem. Ugyanazzal a jack kábellel teszteltem mindkettőt. Kényelem, illetve anyagminőség szempontjából nyilván, vannak jobb fejhallgatók is. Nem a legjobb, de azért messze nem a legrosszabb. Hangminőségileg pedig... most vegyél 7000 Ft-ért hasonló minőségűt... nem hiszem, hogy fogsz találni 3x ennyiért sem. Továbbra sem high-end minőség, de aki többet áldoz fejhallgatóra, az hülye. Vagy gazdag. De legtöbbször balek. Inkább vegyetek jobb hangsugárzót, időtállóbb úgyis, tehát jobban megéri.
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Minőségi vezetékes fejhallgatók

Hozzászólás Szerző: László »

Megpróbáltam a lehetetlent, tehát STAX szintű, hangminőségű fejhallgatót faragni a Soul SL150-ből. Összehasonlítani csak úgy lehetett a kettőt, ha a rendszer legtöbb eleme ugyanaz maradt mindkét fejhallgató esetén. SL150 fejhallgatónak volt továbbá némi lépéselőnye, mert itt csomó minden kimaradt, beleértve a teljesítményerősítőt, plusz kábelt, trafót, potmétert, csatlakozót. Az SL150 fejhallgató átvitelkorrekció nélkül abszolút sehol nincs a STAX-hez képest, tehát mindenképpen szükséges az EQ-t használni hozzá. Na és milyen lett az összehasonlítás eredménye? Olyan, mintha egy egyszerűbb, de tuningolt autó nagyon magas fordulatszámon próbálna megelőzni egy sokkal drágább, és egyszerűen gyorsuló sportautót. Soha nem fog sikerülni neki. De legalább a hátszelét elkapta, és ez is valami. 7000 Forintért pláne valami. Sokan dicsérték a fejhallgató felbontását, ami Soul egyik első fejhallgatója, ha később ezen még tudnak javítani, akkor tényleg elég királyok lesznek. SL300-nál viszont ez nem sikerült.
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Minőségi vezetékes fejhallgatók

Hozzászólás Szerző: László »

Ami a fejhallgatók anyagminőségét illeti, sajnos félév az élettartam. Vagy a fejpánt törik szét több helyen, vagy a szivacs jön szét, vagy mindkettő. Úgyhogy megvan az oka, hogy miért kerül csak 7000 Ft-ba a több, mint 50 ezres fejhallgató. Úgy tudom, a gyártó a hangszórókat külön kapta meg, úgyhogy csak a hangszórókat célszerű megtartani (a dobozon és jack kábeleken kívül). Amik sajnos bele vannak ragasztva egy nagyobb műanyag lapba, ami nyilvánvalóan csak az aktuális típusú fejhallgatóhoz passzol. Olyan ötletem támadt, hogy keresek valami hasonló fejhallgatót, persze olcsón, és a kettőből csinálok egyet, de sehol nem passzolnak, csak az egyik részen nagyjából pedig két ponton, aminek az összefogatását két plusz csavarral oldottam meg. Úgyhogy egy nagyon olcsó, rosszabb hangminőségű fejhallgatóból csináltam valamivel jobbat, aminek a hangminősége így elfogadható. SL150-es hangszórója nyilván jobb, ami leginkább a neodímium mágnesnek köszönhető. Nem értem, hogy miért nem lehet ezt olcsóbban, jól megcsinálni, ha már gyártanak.

Tehát csak az SL150-ben lévő hangszórókat ajánlom, magát a fejhallgatót nem. Kell keresni valakit, aki kitudja megfelelően köszörülni a ragasztott hangszórókat a helyükről, hogy egy sokkal jobb anyagminőségű és hosszabb élettartamú vázba beszerelje majd.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Minőségi vezetékes fejhallgatók

Hozzászólás Szerző: László »

Egy évet bírt ki így, tehát amelyik új fejhallgatóba átszereltem a hangszórókat, annak a műanyag háza egy évig bírta. Úgyhogy keresnem kellett olyan fejhallgatót, amelynek jó hangminősége van, mégsem nagyon drága. Ez pedig most a Panasonic RP-HT030. Ebből lesz kettő. Neodímium mágnes van benne, 24 ohmos, elvileg nagyon jól szólaltatja meg a hangokat, de majd tesztelés után leszek okosabb. Egyszerű kivitel, szivacs egy idő után lepereg róla, azt cserélni kell, semmi high-end nincs benne, de legalább az ára sem annyi. Annak meg semmi értelme nincs, hogy évente vegyek több tíz vagy akár százezer forintos fejhallgatót. Pláne úgy, hogy sok ettől drágább rosszabb hangminőségű.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Minőségi vezetékes fejhallgatók

Hozzászólás Szerző: László »

Panasonic RP-HT030 fejhallgató mellett gyakorlatilag lebőg bármi. Habár elsőre furcsa, szokatlan tónusa van, de pofátlanul részletesen szólaltatja meg a zenét, kinézete ellenére. Nem tudom, hogy ezt a részletességet mikor fogom elérni a hangdobozokkal, de szerintem kell még jó néhány év. És olyan AMT hangszóró kell, ami 500 Hz-től/700 Hz-től jól működik, és egész magastartományt megszólaltja. Akkor van esély. Vagy gyémánthangszóró. És, hogy miért szól ilyen szépen egy ötezer forintos fejhallgató? Neodímium mágnes egész biztosan itt is sokat hozzátesz.
Nyilván nem azért lett olyan jó, mert annyira rossz lenne a rendszerem, hanem mert olvasok olyan fórumokat, ahol tesztelik a fejhallgatókat.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Minőségi vezetékes fejhallgatók

Hozzászólás Szerző: László »

Panasonic RP-HT030 fejhallgató még beszerezhető Conrad.hu webáruházon keresztül. Valószínűleg túl nagy készletet raktároztak el ebből a németek. Valószínűleg a közeljövőben nem lesz hasonló áron ilyen jó hangminőségű fejhallgató. Sok drágább sokkal rosszabb hangminőségű, a kinézete természetesen egy másik dolog, de legalább tényleg meglepően jó hangminőségű.
Kép
Válasz küldése