Hangszórók, több utas hangsugárzó építés, hangdoboz tervezés.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

AMT középhangszórók

Hozzászólás Szerző: László »

Nehéz megfelelően jó minőségű középhangszórót ajánlani, miközben világszerte igény lenne rá. Az is biztos, hogy létezik 800 Hz-től nagyon jó AMT féle középhangszóró, például ADAM Audio X-ART egyik típusa. Csak ugye külön nem kapható, egyben pedig egy falusi ház ára. Persze aki ügyes, tud építeni magának akár 500 Hz-től is alkalmazhatót, ahol nyilván nem lehet olyan minőségre számítani, mint a 2 khz-től használható Mundorf alapú Audaphon AMT 1i esetén. De ha már Mundorfnál tartunk, pár évvel ezelőtt megérdeklődtem, hogy lesz-e AMT középhangszórójuk. Ilyen továbbra sincs (gondolom nem sikerült nekik sem elfogadhatót építeni), helyette van egy érdekes típus, AMT U160W1.1, ami habár magashangszóró, de 2-3 khz helyet már 1.5 khz-től alkalmazható. Az átvitele nem olyan lineáris, mint a 2 khz-től alkalmazható AMT 1i esetén, kérdés, hogy ez gyakorlatban mekkora hátránynak számít. Márpedig ha eljutunk, és ezzel tényleg eljutottunk mindenféle minőségromlás nélkül az 1.5 khz ajánlott váltási frekvenciáig, használhatjuk mellette a Seas W22NX001 graphene mélyközép hangszóróját vagy az attól sokkal olcsóbb régebbi W22EX001 változatát, amelyek 1 khz-ig kiemelkedő teljesítményt nyújtanak főleg 500 Hz-től. Graphene membránnál fellelhető +5 gramm MMS többlet talán nem sokat számít a membrán átmérője miatt, cserébe van új mágneskör, tekercs, és időtállóbb, ráadásul szebb a membránbevonat. A plusz felár persze elég sok, reméljük, hogy lesz ettől olcsóbb is. Mindenféleképpen azt a 180 fokos fázistolású harmadfokú hangváltót ajánlanám 1.5 khz-nél ezekhez a hangszórókhoz, amelynek a kalkulátora elérhető nálunk, alul pedig nem lenne elektronikai váltó, csak doboz, így kiegészíthetővé válhat Seas W22 mélyközepe igazi mélyhangszóróval. Tehát mindaddig, amíg nincs elérhető jó alternatíva (persze gagyi van) 800 Hz-3khz átvitelű AMT hangszórók között, addig az általam ajánlott megoldás sokkal többet jelenthet hangminőségben, mint ahogy azt elsőre hinnéd!
Kép
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: AMT középhangszórók

Hozzászólás Szerző: László »

A manapság leginkább már stúdiómonitorokat gyártó ADAM Audio úgy tűnik, csak egy termékében használ 800 Hz-től 3100 Hz-ig használható AMT középhangszórókat, természetesen csakis a legjobban és persze ezzel együtt a legdrágábban. Ezeknek az a hátrányuk az áruk mellett, hogy négy utasak, ráadásul ha jól tudom, minden hangszóróhoz 24 dB/oktáv aktív hangváltást alkalmaznak. Továbbá úgy tűnik, sokkal jobban megéri nekik stúdiómonitorokat gyártani, mivel a nagy nappalikba való Tensor rendszereket már ki is vezették a kínálatukból. Egy biztos, ha egy gyártónak sikerült egyedileg legyártani ezeket az igen jó hangminőségű AMT hangszórókat, más gyártóknak is sikerülhet. Viszont ha csak három utas rendszerben gondolkodunk, olyan mélyhangszórókat kell találnunk, amelyek 800 Hz-ig használhatóak. Seas W26 graphene hangszórója valószínűleg pont ilyen lesz. AMT hangszóróknál kritika szokott lenni a hangszórók mérete, melyeknek igen nagy hatásuk van a hangjuk iránykarakterisztikájára negatív irányban, főleg vertikálisan. 1.5 khz-től alkalmazható Mundorf AMT U160W1.1 ilyen szempontból kiemelkedően rossz, szinte bármelyik dómhoz viszonyítva. Így nem is csoda, ha egyes profi gyártók (legalább kettőnél láttam ilyet) felosztják az AMT-t két részre, egy (majdnem) kocka alakú kisebb magasra és egy tégla alakú nagyobb középre. A váltás pedig mindenhol 3000 Hz körül mozog. Na most, azt már többen tudjuk, hogy egyre több gyártónál kapható már a 3000 Hz-től váltható AMT magas. Ilyen például a barátságosabb árú Satori AT60NC-4 is. Na de ezt még ki kellene egészíteni megfelelő minőségű AMT középhangszórókkal is. Természetesen több gyártót megkértem arra, hogy ha lehet, gyártsanak AMT középhangszórókat is, mert az ADAM Audio S6X stúdiómonitor ára 5 millió forint felett van, melyből kettő kell, és úgy gondolom, nem sok embernek kell drágán olyan használt stúdiómonitor, melyből hiányoznak az AMT hangszórók.
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: AMT középhangszórók

Hozzászólás Szerző: László »

Úgy tűnik, az elkövetkező években nem csak új ígéretesnek tűnő középfrekvenciás Bliesma dómok fognak érkezni, hanem (külön megvásárolható formában) középfrekvenciás AMT hangszórók is. Végre fejlesztés alatt állnak a legelső középfrekvenciás Mundorf AMT-k, ezt maga a gyártó erősítette meg. Prototípusokról még nincs adat, de talán 2022-ben többet fogunk róluk tudni. Viszont a legfontosabb most az, hogy az egyik profi gyártónál már fejlesztik a jó hangminőségű középfrekvenciás AMT hangszórókat, és valószínűleg követni fogja őket egy másik is. Szóval aki új, három utas hangsugárzóban gondolkodik, javaslom neki azt, hogy inkább várjon a középfrekvenciás hangszórók megvásárlásával, és keressen olyan mélyhangszórót, amely 800 Hz-ig körülbelül még használható. Ilyen például Seas W26 alumínium-magnézium ötvözetű membránú hangszórója. Előreláthatólag 700-800 Hz körüli harmadfokú váltási frekvenciával kell számolni, magas hangszórónál pedig körülbelül 3000 Hz-el. Természetesen lehet négy utasban is gondolkodni, de akkor a szubot 100 Hz alatt kell váltani. Aki hallotta szólni az ADAM Audio Tensor Beta AMT hangszóróit a kiállításon, vagy a legjobb stúdiómonitorát, tudja, hogy az eddigi többi hozzájuk képest sehol nem volt a közép-magas frekvenciasávban. Abszolút élőzene! (lett volna jobb mélyekkel)

Tehát 2022-től (vagy utána) bővülni fog a választék saját kamrás középfrekvenciás AMT és dóm hangszórókkal, így végleg elfelejthetjük a középfrekvenciás sávban is a klasszikus dinamikus hangszórót.
Kép
Válasz küldése