Hangszórók, több utas hangsugárzó építés, hangdoboz tervezés.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

AMT Magashangszóró

Hozzászólás Szerző: László »

Air Motion Transformer Tweeter, azaz AMT magashangszóró a korszerű magashangszórók egyik fajtája. Kifejlesztése Dr. Oskar Heil fizikus nevéhez fűződik, és a dóm hangsugárzótól eltérő módon működik. Sokáig szabadalom alatt állt, ezért csak ESS gyártó termékeinél láthattunk ilyet. 2010-es évektől egyre több gyártó kezdett el AMT hangszórókat készíteni. AMT-ről illik tudni, hogy nem egyezik meg az alumínium szalagos ribbon magashangszórókkal. Frekvenciatartománya ideálisan 650 Hz-től egészen akár 30 000 Hz-ig is terjedhet, viszont eddig ilyen hangszórót még nem láttam. Létezik viszont olyan AMT középhangszóró, ami 800 Hz-től 2800 Hz-ig jó, persze 24 dB/oktávval, azaz negyedfokú szűrővel váltva, például az ADAM Audio használ ilyen hangszórókat a hangsugárzóiban. Külön megvásárolható formában viszont létezik olyan AMT magashangszóró, amely elvileg már jó 1000 Hz-től egészen 20000 Hz-ig, minőségre viszont nem biztos, hogy a legjobb. És amik már elvileg tényleg jók, azok leginkább 2000 Hz-től indulnak, és akár 30000 Hz-ig működhetnek. Én jelenleg egy gyártót ismerek, ahol külön megvásárolható formában gyártanak megbízhatóbb hangszórókat, Mundorf a neve. Több típusú AMT hangszóróval foglalkoznak, van dipól, zárt, vagy éppen épületek, létesítmények kihangosításához való. Én jelenleg zárt AMT hangszórót használok, tehát AMT hátoldala fizikálisan le van zárva.
Kép
Megfelelő AMT hangszóró kiválasztásakor Mundorfnál közvetlenül nem találtam meg a kedvelt típust eddig, ezért az Audaphon AMT 1i magashangszórót fogom használni. Ezt ugyanúgy Mundorf gyártja, csak Audaphon márkanéven jelenik meg, sok építő ezt a típust választja, magazinokban is sokat szerepel. Fontos megjegyezni, hogy az Audaphon márkanév alatt több hangszórógyártó termékét találod meg, típusként változó. Nagy előnye ennek az AMT 1i-nek, hogy 2000 Hz-től elsőfokú váltással, akár soros keresztváltóval tudod alkalmazni, és az átvitele megfelelően lineáris 24000 Hz-ig. Ohmikus impedancia mellett, extra alacsony THD-vel, megfelelő CSD-vel és erős rezonanciák nélkül. Igen ritka az olyan dóm magashangszóró, ami megközelíti, vagy éppen utoléri az Audaphon AMT 1i hangminőségét. És ha esetleg létezik is ilyen, mint például a Seas Excel Diamond Dome Tweeter, nagyon drága, és nem tudod váltani elsőfokú szűrővel 2khz környékén.

Fontos, hogy megfelelő kialakítású dobozt kapjon ilyen hangszóró, különben a diffrakciók csúnyán elronthatják a hangját, tehát szükségesek hozzá a megfelelő doboztervezési ismeretek. Lerajzolok majd valami példát hozzá…
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: AMT Magashangszóró

Hozzászólás Szerző: László »

SB Acoustics meglépi, Air Motion Transformer Tweeter-t, azaz AMT magashangszórót dob piacra! Ez az első AMT magashangszórójuk, ami több szempontból érdekes lehet. Nagy valószínűséggel 3000 Hz-től váltható csipogóról van itt szó, tehát egy olyan középhangszóró is kell hozzá, ami addig jó. SATORI MW13TX-4 megfelelő lehet majd hozzá, akár a váltási frekvenciát nézzük, akár az érzékenységet. Hogy jobb lesz-e, mint egy jobbféle Mundorf AMT azt nem tudom, de valószínűleg korrektebb árazású lesz, tehát többen tudnak minőségi AMT vásárolni majd. Egyelőre annyit tudunk, amennyi az adatlapon szerepel. További érdekessége az, hogy ohmikus az impedancia menete, tehát egy jó középhangszóró esetén akár soros harmadfokú hangváltás is elérhetővé válik. Már csak egy jó középfrekvenciás AMT-t kellene valakinek kiadnia, de erre kevés az esély.
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: AMT Magashangszóró

Hozzászólás Szerző: László »

Továbbra is az Audaphon AMT 1i hangszórót tartom a világ egyik legjobb hangszórójának. 2 kHz-től alkalmazható magas hangsugárzó extrém alacsony torzítással és hallgatási pozícióból elég jó lineáris átvitellel rendelkezik. Úgy szól, mint egy sokkal jobb fejhallgató, és ezt mindenféle túlzás nélkül írom. Emellett megelégszik az elsőfokú hangváltóval, csak hagyni kell szólni. Egyesek szerint kiemeléssel le lehet menni akár 1.6 khz-es váltási frekvenciához is, én szerintem úgy már nem lesz jó, mindenképpen a 2 kHz-es váltási frekvencia passzol hozzá. És ehhez így jól passzol a ScanSpeak 18M/4631T00 középhangszóró, természetesen invertálva, szűrők szempontjából előnyösebb így. Egyes fórumokon, mint például Resource Limit Is Reached nevűn egyesek úgy gondolják, hogy bliesma dómok a világ legjobb hangszórói. Tévednek, ahogy a kerámia esetében is. Talán egy-kettő gyémánt hangszóró tud hasonló teljesítményt nyújtani, sokszoros áron, mint ez és bizony nem elsőfokú hangváltóval. Ha valami tökéletes a rendszerben, akkor az ez. Persze lehetne még tökéletesebb, szólhatna 1 kHz-től így egészen 20-30 kHz-ig, de az a hangszóró még nem létezik. Az enyém 2015-2016 körüli, azóta eltelt ugye 7-8 év, bízom benne, hogy minőségileg csak nem lett rosszabb.
Kép
Audaphon AMT 1i hangszóró
Kép
Audaphon AMT 1i + ScanSpeak 18M/4631T00 átvitele hallgatási pozícióból, elsőfokú passzív hangváltóval.
Válasz küldése