László

Adminisztrátor

5.1 optikai S/PDIF jel megfelelő átalakítása külső eszközzel analóg 2.1-re
Egyre gyakoribb probléma manapság, hogy a vásárolt TV nem tartalmaz analóg fejhallgató kimenetet, vagy éppen analóg RCA kimenetet. Nem kompatibilis az audio rendszerünkkel. Ebben az esetben az optikai TOSLINK kimenetet célszerű használnunk, ha van. Habár sokaknak olyan D/A konverterük van, ami fogad PCM formátumban sztereó S/PDIF jelet, nem biztos, hogy mindig így célszerű használni. Ha TV-re van bízva a formátumátalakítás, vagy bármi "beleszólás" a forrás audio jelébe, a minőségvesztés garantálható lesz, még a prémium modellek esetén is. Legjobb hangminőséget úgy tudjuk elérni, ha TV beállításoknál a digitális optikai kimenetnél az "áthaladás" opciót választjuk, ez szól bele a legkevésbé a jelbe. Viszont ehhez olyan eszköz is kell, ami megfelelően kezeli a különböző formátumú 5.1 jelet. Az egyik legolcsóbb alternatíva, különböző márkaneveken futó HD AUDIO RUSH, ennek bizonyos verziói alkalmasak erre a célra. Azért írom, hogy csak bizonyos verziói, mert 15 éve van jelen, és folyamatosan változtatják az elektronikáját. SUNPLUS SPHE8202R verziót érdemes belőle megkeresni. Integrált D/A konvertere megfelelő minőségű, szinte teljesen biztos, hogy megfelelő lesz egy sztereó rendszerhez. Van rajta 2.1-es kapcsoló, ami az 5.1-et 2.1-é alakítja, ezt MINDEN indításnál sajnos aktiválni kell. Enélkül nem fog szépen szólni, és az egésznek nem lesz értelme. A sztereó jel 2.1 aktiválása után megfelelő lesz, de érdemes rámixelni a SUB jelét is, külön potméter alkalmazása mellett a jobb mély érdekében. Ez a SPHE8202R chip jól kezeli a jelenlegi 5.1-es formátumot, ami TV-n előfordul, eddig minden adás, és alkalmazás megfelelően szólt vele. De azért a forrasztópákát itt is elő kell venni. Az átalakítómban JRC 4558 utánzatú műveleti erősítők vannak (részben), és két nagyon gyenge minőségű kínai elektrolit kondenzátor volt. Az itteni 4558 utánzatok megfelelően működnek, minőségük jó, viszont legalább a 2.0 részen érdemes a sztereó műveleti erősítőt az egyik legjobbra cserélni. Eredeti OPA1656 műveleti erősítővel még jobb lett sztereó rendszer hangja. Sokat hozott a kondenzátor csere is. Ez mellett két LED fényerejét csökkentettem a LED-ekkel sorba kötött plusz 10K ohmos ellenállásokkal. Tehát mi az, ami még nagyon zavar? 2.1-et mindig aktiválni kell bekapcsolásnál. És a nagyon mély-hangok nincsenek rákeverve a frontokra, ezt külön mixerrel lehet csak megoldani. De így is jobban szólnak, mint a TV beépített hangszórói, mozifilm nézéséhez is alkalmasak mixelés nélkül is.
Viszont van egy dolog benne, ami nagyon meglepett. Az alkalmazott SMD alkatrészek hangminősége. Nem szólnak rosszul. Pedig több csatolókondenzátor, több ellenállás van a jelútban, és olyan méretben, amit hagyományos forrasztópákával nem lehet kezelni. Én azt látom, hogy megfelelő SMD alkatrészek alkalmazása mellett nincs szükség nagyon drága audio csatolókondenzátorokra. Mert ha ezek a filléres SMD alkatrészek ilyen jól tudnak szólni, akkor minek? És némelyik igen jó hangminőséget produkál.
Kép
HD AUDIO RUSH átalakító kisatírozott SPHE8202R chippel

László

Adminisztrátor

Re: 5.1 optikai S/PDIF jel megfelelő átalakítása külső eszközzel analóg 2.1-re
HD AUDIO RUSH eszközt csakis a 2.1 mód miatt érdemes használni. 5.1-re azért sem ajánlanám, mert halkabban szól >> plusz torzítást visz ezáltal be a D/A átalakító a rendszerbe, és amúgy is vannak jobb 5.1-es házimozi rendszerek, ez az eszköz nem erre megfelelő. De ott van náluk az a probléma, hogy áramtalanítás után újra 5.1-ben indulnak, és nem jegyzik meg a beállítást, az én eszközöm legalábbis ilyen. A csatorna számát viszont megjegyzik. Ha beszereztél ilyen eszközt, javaslatom a következő: Nézd meg, milyen elektronika van benne. Ha nem olyan, mint a képen, akkor vidd vissza.

Tehát alapból 5.1-ben indul mindig. Ez engem nagyon zavart, így megnéztem, milyen lehetőség van arra, hogy 2.1-ben induljon automatikusan. Igazság szerint nem sok. EEPROM tartalmát dokumentációk hiányában nem tudjuk átírni, és csak azt kockáztatnánk vele, hogy végül el sem indul, relézni külön mikrokontrollerrel meg nem szeretnénk a kapcsolót.

Így a 2.1 kapcsoló áramköre lett "meghackelve". Kapcsoló pozitív végére 4,7k ohmos ellenállást forrasztottam, ellenállás másik végét összekötöttem egy 3300 uF-os Teapo kondenzátorral, kondenzátor másik végét GND-re kötöttem, majd a kondenzátorral párhuzamosan 147k ohmos ellenállást használtam. Ezzel megakadályozzuk a kapcsolási küszöb körüli ingadozást és a folyamatos 2.1/5.1 váltást. Itt nagyon nem mindegy az RC ellenállás értéke, a kondenzátor értéke, de még a kondenzátor típusa sem. Teapo 3300uF / 16V DSY338M016S1A5H35K vált csak be, a többi NEM. Ez nyilván az én eszközöm, és ez nyilván a mostani állapot. De stabilan indul 2.1-ben, és stabil is marad, magyarul nem zavarodik meg a vezérlőkör, kapcsolók használhatók maradnak. Én azt nem tudom garantálni, hogy más HD AUDIO RUSH paneleken is működni fog ez a hack ebben a formában, itt működik, és ez a lényeg. Van rá esély, hogy enyhén módosítani kell a kapcsolást a többi panelnél, hogy 2.1-ben induljon. DSY338M016S1A5H35K kondenzátor RCA csatlakozó hátlapjára lett felragasztva.

Indításnál fontos, hogy a kondenzátor kisült állapotban legyen. Ha nem abban van, 5.1-el indul a panel. Hosszabb áramtalanítás után ez nem jelent problémát és 2.1-ben indul a panel.
Válasz küldése