D/A konverterek, DAC építés, hangkártyák, órajel generátorok, számítógépes zenelejátszás.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Mai D/A konverterek (I2S/DSD támogatással)

Hozzászólás Szerző: László »

Régebbi 20 bites felbontású, audio célra gyártott multibites R-2R D/A konvertereket tudom ajánlani zenelejátszásra, viszont átlagosabb rendszerhez tökéletesen megfelelhet az egyik újabb alternatíva alkalmazása, amit könnyebb megépíteni az egyszerűbb tápegység és az I2S támogatott jelformátum miatt.

Amennyiben elégséges a 24 bites névleges felbontás, és a 192khz-es mintavételi frekvencia, Cirrus Logic WM8742 D/A konverterét tudom ajánlani.
Ha 32 bites névleges felbontásra és 768khz-es mintavételi frekvenciára szükség van, ez esetben AKM AK4497 D/A konverterét tudom ajánlani Super Slow Roll-off szűrő alkalmazásával, ami ezzel megközelíti a klasszikus R-2R D/A konverterek minőségét. Mindkét D/A konverter támogatja a DSD-t, ha szükséges.

PCM vs. DSD, 24 bit vs. 32 bit, 192khz vs. 768khz. Melyik legyen? PCM 24 bit / 192 khz. Kötelező formátumként ezt vezetném be az audiotechnika területén belül. Ettől nem kell jobb, de nem ártana, ha nem is lenne rosszabb. Nincs szükség DSD-re és persze 32 bites/768khz-es zenei anyagokra sem. Ha jobb hangot keresed, vegyél jobb hangszórót vagy építsél rendes erősítőt, nem vicc! Tehát a 24 bites felbontás és a 192khz-es mintavételi frekvencia mindenre elég.

Ha WM8742 D/A konvertert választod, normális tápellátást adjál neki, analóg oldalán mindenképpen. Ami egy zener diódás tápegységet jelent, megfelelő minőségű hidegítő kondenzátorral párhuzamosan kötve, és persze előtte RCRC szűrővel. Dióda nyugalmi áramára figyelni, bele kell számolni a D/A konverter AVDD ágán lévő maximális fogyasztását is. D/A konvertert mikrokontroller alkalmazásával konfigurálhatod, minél jobb hangot elérve ezzel.

Nem fogunk nagyon belemenni mai D/A konverterek világába, többet megépítettünk, ismerjük a hangjukat, magam részéről ezeket tudom ajánlani. Ha lesz új, amit érdekesnek találok, természetesen itt beszámolok róla.
Kép
Válasz küldése