D/A konverterek, DAC építés, hangkártyák, órajel generátorok, számítógépes zenelejátszás.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

I2S Hangkártya (x86-64 alapú számítógépekhez)

Hozzászólás Szerző: László »

Többféle módon hallgathatunk zenét a digitális technikával. Alkalmazhatunk CD, DVD, Blu-ray lejátszót PCM vagy DSD formátumok lejátszására. Használhatunk okostelefont, laptopot, vagy ARM alapú mini számítógépet. Magam részéről a klasszikus x86-64 alapú zenelejátszást fogom ajánlani optimalizált operációs rendszerrel, ami lehet a Windows 10 egyik legkorszerűbb változata (2020-as évektől van jelen), de lehet Linux is, amennyiben megfelelően van megépítve. Több előnye van ennek: megoldható a 100%-os memória alapú zenelejátszás, és a problémamentes újramintavételezés PCM 192khz/24 bit formátumban, a rendszerünk pedig bármilyen formátumot elfogad, webrádiózásra, akár mozifilm nézésére is alkalmassá válik.

Legtöbben az x86-64 alapú audio rendszernél vagy USB-s hangkártyát, vagy S/PDIF formátumot alkalmaznak saját maguk által épített D/A konvertereik digitális jellel történő kiszolgálásához. Magam részéről egyiket sem ajánlom, mivel az audiotechnikában nem tartom ideális láncszemnek sem az USB-t, sem az S/PDIF formátumot. Persze alkalmazhatunk gyári hangkártyát is, némelyikük igen jó zenei teljesítményt nyújt. Én az I2S jelkimenetű hangkártyát fogom ajánlani. Viszont ebből nem sok van. Létezik ugyan legalább egy high-end célra megépített I2S hangkártya, csak nem támogatja minden rendszer, hiányos vagy hibásan aláírt meghajtóprogram esetén pedig semmi sem fogja támogatni. Célszerű tehát olyan hangkártyát választani, ami mindkét operációs rendszeren kiforrott meghajtóprogrammal rendelkezik, de alkalmazható közvetlenül az I2S digitális portja.
Kép
ESI Juli@ hangkártya egy ilyen kártya, ráadásul a többihez képest könnyebb tuningolni is, ami itt jobb órajelet és tápegységet jelent. Viszont már nem forgalmazzák, használt piacon kell szétnézni. Támogatja a PCM 192khz/24 bit formátumot, és ami a nagyon fontos, a benne lévő VIA chip kialakítása nem bonyolult, tehát ezt a chipet PCIE-PCI átalakítón keresztül meghajtja az operációs rendszer meghajtó programja, és egyből I2S formátumot ad ki magából. Abszolút nem rossz. Ebben a témában az ESI Juli@ hangkártya megfelelő alkalmazásáról lesz szó, amit itt kizárólag I2S PCM audiojel generálásához fogjuk alkalmazni.
Válasz küldése