D/A konverterek, DAC építés, hangkártyák, órajel generátorok, számítógépes zenelejátszás.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 227
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Audio PC építése

Hozzászólás Szerző: László »

Egyelőre biztosan nem veszek új processzort, alaplapot és memóriát, maradva ezzel a DDR3L-es rendszeremnél, mert nem annyiszor jobbak az újabb eszközök, mint amennyivel drágábbak. Viszont ez nem volt elmondható a videokártyámról, az újabb Geforce RTX 3060 Ti típus legalább ötször jobb lett, mint a régebbi, de mivel más előnye is van, így azt is lehet mondani, hogy sokkal jobb lett a régihez képest. Cserébe 200 Watt teljesítményt simán elfogyaszt maximális terhelésen, azaz szükség volt egy új tápegységre is, hogy ne a régebbi 400 Wattosat terheljem vele. Egy Seasonic 500 Wattos tápegységre esett a választás, melynek a hatásfoka 90% fölött van átlagos fogyasztás mellett. Miután megdrágul az áram, igencsak jól jön a jobb hatásfok, és ott van mellette az is, hogy kevesebb a disszipáció. Az új tápegységem aktív hűtése szerintem egy kicsit zajosabb volt alapjáraton is, de egy be quiet! ventilátorral lejjebb tudtam vinni a zaját. Ez a művelet persze a 7 éves gyártói garancia elvesztésével is járt, de bízzunk benne, hogy nem fogja magát megadni, cserélni viszont nem akartam más gyártmányúra. Kattogó relé is van benne, ami szokatlan ilyen tápegységeknél. Az új ventilátor kevesebb levegőt szállít, de miután nagy hatásfokú a tápegység, így mindenképpen elégségesnek kell lennie, legalábbis abban az esetben, ha tápegység kívülről kapja a levegőt, tehát olyan számítógépházba van beszerelve, ahol a tápegység alul helyezkedik el. 31 °C-os levegőt ad ki magából, eddigi mérések alapján, normál üzemmód mellett. Operációs rendszer szempontjából az az észrevételem, hogy a Windows 11 22H2 verziója valóban kezd Windows 11 lenni. Rengeteg új fejlesztést tartalmaz, mely összességében pozitívabb irányba viszi el az NT alapú rendszert, mely zenehallgatás szempontjából is előnyös lehet, viszont nyilván nem az alapértelmezett beállításokkal.
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 227
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Audio PC építése

Hozzászólás Szerző: László »

Mégiscsak sikerült új processzort és memóriát venni. 2015-ben még Intel Core i7-4790K @ 4.00GHz CPU-t szerettem volna vásárolni, csak elég drága volt még akkoriban, most pedig sikerült AMD Ryzen 5 5600 processzort vennem, aminek az alapteljesítménye is több, mint duplája az előbb említett Intel alternatívához képest. Fogyasztása nem sokkal több, mint a régebbi Xeon E3-1231 v3 processzoromnak, olyan 10%-ot fogyaszt el körülbelül pluszban, teljesítménye pedig több, mint 2.5-szerese. Ez az alap órajel, boost aktiválásával még több teljesítmény érhető el, csak ezzel a fogyasztás is megnövekedne, így nyilván jobban kellene hűteni a processzort, magasabb fordulatszámon, és abszolút felesleges is így kihajtani a processzort az alapból teljesen elegendő teljesítménye miatt.

7 nm csíkszélességű, ilyen technológiával gyártott eszközök beszerzése, vagy akár gyártása régen álom volt. Hogy objektíven mennyire 7 nm, azt nem tudom, de ha régi 22 nm-es Xeon E3-1231 v3 fogyasztásából-teljesítményéből indulunk ki, a gyakorlati 9 nm-nek akkor is meg kell lennie. Ugye ezért lehet még jobb teljesítményű és alacsony fogyasztású processzorokat gyártani, mert a tranzisztorok méretét folyamatosan csökkentik, így kevesebbet is disszipálnak. Az biztos, hogy ez az érték még megfeleződik, tehát későbbiekben még nagyobb teljesítmény érhető el még kevesebb fogyasztással, de az árakat elnézve most AMD Ryzen 5 5600 processzor beszerzése tűnt racionális ötletnek, pláne akciósan, és mivel szinte mindent Tajvanban gyártanak, ezért van rá esély, hogy későbbiekben akadozni fog az ellátás, és a gyártás. Az AM4 foglalatú alaplap a régi szép vagy nem annyira szép időket idézi, pedig 2016 óta van csak jelen, teljesen azt hittem, hogy ez még régebbi a érintkezőtípus miatt. Alaplapnál fontos egyszer az, hogy a hálózati csatlakozó lehetőleg villámvédett legyen, legyen rajta USB 3.1 az USB 3.0-án kívül, és fontos az is, hogy legyen rajta BIOS Flashback, hogy az esetleges BIOS frissítéséhez ne legyen szükség régebbi processzorra.
Kép
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 227
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Audio PC építése

Hozzászólás Szerző: László »

Egyre inkább törekedek az áramfogyasztás általános csökkentésére. Eredetileg zenehallgatásra vett alacsonyfogyasztású számítógépből internetezős gép lett, szépen megy 13-15 Wattal, az előbb bemutatott új gép viszont nem fogyaszt kevesebbet mint a régebbi, de legalább sokkal gyorsabban megy. Plusz leselejtezésre került több minden, felszabadultak a Zalman ventilátorok, egyik készülékházra sem volt már szükség, így három különálló gépet szereltem a tegnapi nap. A régebbi ESI juli@-t is összeszereltem, azzal fogok D/A konvertert mérni. Második képen látható Zalman ventilátor érdekessége, hogy eredetileg nem támogatott processzorra szereltem fel stabilan. Sok hely nincs, de nem fogok pluszban készülékházat venni, ha már úgyis van valamilyen. Menni megy. Nem kevés számítástechnikai teljesítmény van az első képen látható lapon. Régebben ezt irigyelni lehetett volna.
Kép
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 227
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Audio PC építése

Hozzászólás Szerző: László »

Beszereztem az első mechanikus kapcsolókkal ellátott billentyűzetet, SPC Gear GK630K típust, melyet sokan dicsértek, így sokat is vártam tőle. Háromféle kapcsolóval vásárolható, létezik kék, piros és barna színű, mindegyik kicsit máshogy működik, én az utóbbit választottam, egyébként személyfüggő, hogy kinek melyik jön be. Ezenfelül kapcsolóként variálható RGB háttérvilágítása van a billentyűzetnek, ami jó lenne, mondjuk sötétben vagy esetleg Rubik kocka helyett, viszont van vele egy probléma: Mégpedig a PWM féle szabályozás, gyakorlatilag visszahozták vele a gyártók a CRT monitorok vibrálását, meg úgy magát az elvét annak az elavult technológiának, szóval ez a billentyűzet - is - jelentősen fárasztja a szemet hosszú időn keresztül. Nem a legrosszabb, de a jótól azért messze van. Nem tudom, hogy a gyártókat mi kényszerítette az alacsonyfrekvenciás PWM RGB vezérlés alkalmazására, valószínűleg ott van a LED-ek összegzett fogyasztása, a minél kevesebb veszteséggel járó tápellátása, és persze a gyártási költségek jelentős lefaragása is. De ugyanúgy vibrál a visszajelző LED is, ami itt a Caps Lock vagy Windows Lock. Egyébként nem muszáj kikapcsolni a billentyűzet háttérvilágítását, de vagy ritkán kell használni naponta, vagy alkalmazni a CRT monitoroknál is bevált trükköt, visszavenni a fényerőt, jelentősen, hogy csak annyira látszódjanak a billentyűzeten a feliratok, amennyire feltétlenül szükséges, mondjuk este. Ha amennyiben még sok az a fényerő, ami a legalacsonyabb fokozaton elérhető, RGB értékek variálásával tovább csökkenthető, az alapszíneket alacsonyabb RGB értékekkel is el tudjuk érni. Én azért többet vártam volna egy 20 ezer forintos billentyűzettől, de összességében nem rossz, így nem is küldöm vissza, viszont a régit, amit 2008 környékén vettem, azért megtartom.
Kép
Válasz küldése