D/A konverterek, hangkártyák, órajel generátorok, számítógépes zenelejátszás.
László
Adminisztátor
Avatar
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

AD1862 Multibites D/A Konverter

Hozzászólás Szerző: László »

Analog Devices gyártó egyik legjobb örökzöld D/A konverteréről lesz ebben a témában szó. 1989/1990 körül kezdték el gyártani, és több, mint 10 éven keresztül a gyártón keresztül beszerezhető volt. Felbontása -papíron- 20 bit, magasabb mintavételi frekvenciák alkalmazása (192khz/384khz) nem okoz neki gondot. A világ egyik legjobb D/A konvertere az audio világán belül. Ezt teszteltük, megépítettük és összehasonlítottuk a többivel. Right-Justified 20 bit formátumot támogatja, és mono PCM DAC. Mai PCM DAC-ok többsége I2S formátumú, ezért szükség van digitális illesztésre. Legegyszerűbben egy SRC4192 / SRC4392 chippel tehető meg, vagy külső logikai áramkörök alkalmazásával. Áramkimenetű DAC, ami azt jelenti, hogy I/V konverterre is szükség van, ami rendes analóg jelet csinál az erősítő számára.

Néhány kép az AD1862 multibites DAC-ról:
Kép
Kép
Kép
László
Adminisztátor
Avatar
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Re: AD1862 Multibites D/A Konverter

Hozzászólás Szerző: László »

Folytassuk az I/V konverterrel, ami szükséges az AD1862 D/A konverter alkalmazásához. Ennek a D/A konverternek +-1mA-es áramkimenete van, ebből kell rendes analóg jelet csinálni. Nagyon sokat foglalkoztam már az I/V konverterek építésével, és sok tapasztalatot gyűjtöttem közben. Az itt bemutatott I/V konverter sok más hasonló áramkimenetű DAC-hoz is alkalmazható, például az AD1865-höz is. Ez egy sztereó DAC, ami számozásban és méretben ugyan nagyobb, mint az AD1862, viszont teljesítményileg jobb az utóbbi. Viszont ne alkalmazzunk aktív I/V konvertert, ezt felejtsük el, mivel a lezárásuk nem ohmikus és nem is ideális, a DAC jelkimenetén fellépő több Mhz-es zajokat ezzel erősen felerősítheti, ami jelentősen árt a hangnak, főleg magasabb mintavételi frekvencián. Lezáró ellenállást alkalmazzunk helyette. Viszont abból sem mindegy, hogy milyen értékűt! 1 vagy 2 ohmos ellenállásos lezárást ajánlom, innen kell erősíteni. Le lehet zárni akár 30 vagy 200 ohmmal is, de ha rám hallgatsz, ezt nem teszed meg, mert akkor nem lesz ideális, jó hosszútávon hallgatható digitális jelforrásod.

Akkor beszéljünk már az aktuális, tervezett I/V konverter megépítéséről... Ennek hasonló verzióját már megépítették, viszont fontos felhívnom a figyelmedet arra, hogy lehet, hogy néhány ellenállás értéken még változtatni kell ahhoz, hogy a kapcsolás megfelelően működjön. Ez mindig megépítés után derül ki! 2SD786 tranzisztorokat ajánlom, de elég könnyű ebből hamisba ütközni, így lehet, hogy kénytelen leszel más alacsony zajú tranzisztort alkalmazni, ami hasonló teljesítményű, mint a 2SC2240. Továbbá fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy a kapcsolás még változhat. Topológia valószínűleg marad, és az általam bemutatott félvezetős erősítőhöz fogom alkalmazni, annak meghajtására ez tökéletes. 10K fokozatkapcsolót/potmétert ajánlom hozzá.
Kép
László
Adminisztátor
Avatar
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Re: AD1862 Multibites D/A Konverter

Hozzászólás Szerző: László »

AD1862 D/A konverter felépítése. Ezenfelül van például Voltage reference és Input & digital offset, de a chipen belül magának a D/A konverter része így néz ki. Mint látható, nem teljes R-2R, csak az utolsó 16 bit az. Ezzel összességében nagyon alacsony torzítású, így használható alacsonyabb jelszinthez is.
Kép
Kép forrása: The Data Conversion Handbook, Edited by Walt Kester, Newnes, 2005, ISBN 0-7506-7841-0
Közben csináltam régebben néhány fényképet pluszban néhány AD1862 D/A konverterről. Mint látható van N illetven N-J típusú, aki mindkettőt próbálta, nem vett észre különbséget, legalább is eddig. N-J típusú elvileg papíron jobb. Viszont használat előtt mérni kell, ellenőrizni, hogy megfelelő-e a THD értéke, mert könnyen lehet, hogy 4 darab DAC-ból egy rosszabb lesz, azaz nem tudja azt a zenei teljesítményt nyújtani, mint a többi.
Kép
László
Adminisztátor
Avatar
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Re: AD1862 Multibites D/A Konverter

Hozzászólás Szerző: László »

AD1862 D/A konverter adatlapja.
Kép
László
Adminisztátor
Avatar
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Re: AD1862 Multibites D/A Konverter

Hozzászólás Szerző: László »

Foglalkozzunk a D/A konverter beszerzésével is, ami manapság egyre nehezebben megy, elvégre már régen nem gyártott chipről van szó. Ebay-en van még pár eladó, akitől lehet AD1862 IC-t venni. AD1862 D/A konverternek két változata van: N és N-J jelölésű. Az utóbbi papíron jobb, mert kisebb THD értékkel rendelkezik, hangban eddig senki nem vette észre a különbséget. A külföldi, főleg kínai eladók egy része viszont átcímkézi az N jelölésű chipet N-J-re, és sok esetben a címkézés minősége sem sikerült túl jóra. Három chipnél találkoztam átcímkézéssel, szólni szólt mindhárom. N vagy N-J legyen? Bármelyik lehet a kettő közül abban az esetben, ha méréssel meggyőződtünk arról, hogy megfelelő a chip minősége. Tehát mérni kell ezeket, THD-t kell nézni, és ez alapján válogatni. Mert lehet, hogy 4 chipből csak 3 lesz rendben, és a negyedik habár szólni fog, de nem fogja azt a teljesítményt nyújtani, amit az adatlapja ígér. Éppen ezért érdemes több darab AD1862 chipet beszerezni, gondolva a mérési eredményre és az esetleges későbbi vagy nem várt chip meghibásodásokra. Aki nem akarja ezt a kockázatot vállalni, az ne használjon AD1862 chipet, átlagosabb zenehallgatási célra WM8742 is megfelelő lehet.

Fontos megemlíteni, hogy AD1862 trim beszabályozást igényel, ami javítja térleképzést és ezzel az eszköz hangját. Bővebb információ az AD1862 adatlapján érhető el.
László
Adminisztátor
Avatar
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Re: AD1862 Multibites D/A Konverter

Hozzászólás Szerző: László »

Még nem tudni, hogy mikorra fejezem be, az új AD1862 projektem hosszú ideje áll, valószínűleg így is marad egy darabig. Nincs hová kapkodni, a jelenlegi rendszerem is elég jól szól, de majd egyszer továbblépek.
Szimmetrikus kimenetű DAC-ot építek ezekkel a régi D/A chipekkel, hogy az elméleti 21 bit meglegyen, és persze a jó hang mellette.
Összegzőnek két-három tekercset látok most jónak, mégpedig a hangszórók tekercsét. Persze majd válogatni is kell... így mérni is kell, átvitelt és torzítást, tehát szükség lesz egy mérőre is. Aktív hangváltás úgy néz ki, hogy nem lesz, de előfordulhat, hogy külön erősítőre kerül majd a mélyhangszóró meghajtása. Miután már hallottam 2 ohmos lezárással AD1862 D/A konvertert szólni (ne keverjük össze a feszültség, és áramkimenetet, mert míg az áramkimenet használható 2 ohmos lezárással, addig a feszültségkimenet nagyon nem, de az utóbbira megadnak egy optimális terhelő ellenállásértéket), így tudom, hogy nincs szükségem másmilyen D/A konverterekre, pláne olyanokra, amelyek veszteséges és átverős bizniszformátumokat támogatnak. Persze ahol nem tartják be az ESD szabályokat, ott senki ne csodálkozzon, ha elszáll a chip, ezek a régi D/A konverterek rendkívül érzékenyek erre, tárolás-szállítás folyamán is. Mondjuk azon csodálkozom, hogy az eddig használt AD1862 chipjeim még nem szálltak el az ESD szabályok be nem tartása miatt, de egy ilyen a házi készítésű audio D/A konverternél még nem jelent nagy gondot.
Válasz küldése