Minőségileg megfelelő utcai közvilágítás kiépítése

Ami nem kapcsolódik közvetlenül az audiotechnikához.
László
Adminisztátor
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Minőségileg megfelelő utcai közvilágítás kiépítése

Hozzászólás Szerző: László »

Manapság nagyon elterjedt a LED-es kültéri világítás alkalmazása, ami önmagában nem lenne gond, összességében viszont csak a gond van vele, több ok miatt. Legtöbben a nem megfelelő fényerőt szokták megemlíteni, de általában nem is ezzel van a baj. Nem megfelelő fényszórásúak, és ami a nagyon fontos, nem megfelelő színhőmérséklettel rendelkeznek. Minden fénynek megvan a maga helye, viszont ami megfelel mondjuk elem vagy biciklilámpához, már nem biztos, hogy megfelel kültéri világításhoz, főleg az utcai közvilágítás esetén. A legnagyobb hiba a LED-es lámpák kiválasztásánál jelentkezik, mert a döntéshozók és az emberek többségét abszolút nem érdeki a színhőmérséklet, márpedig az kirívóan fontos lenne környezetvédelmi és egészségügyi szempontból is.
Kép
Márpedig többféle jó megoldás is van: Egyre többen gyártanak olyan utcai LED-es kültéri világítótesteket, amelyek már 2700K színhőmérséklettel rendelkeznek, de ha üzletben nem is elérhető, valószínűleg lesz olyan gyártó, aki kérésre ezt legyártja. 3000K már alapból elérhető, ami még sok, de még mindig sokkal jobb, mint az általános hideg-fehér LED-es világítótestek alkalmazása. Ha pedig nagyon környezetvédők szeretnénk lenni, 2400K-s LED-es lámpatesteket gyártatunk vállalkozókkal. A fényereje, szórása így is hasonló lesz, mint a többi átlagos kültéri LED-es lámpánál, de színhőmérsékletileg sokkal jobb.
Másik megoldás: Nátriumlámpa (HPS - nagynyomású nátrium) alkalmazása. Hasonlóan energiatakarékos, de jobban szórják a fényt, olcsóbb, és a karbantartási költsége sem drága. Modernebbeknek igen jó fényük van, a régieket nem ajánlom. Viszont mit kell csinálnia annak, aki az olcsóbb nátriumlámpát választja? Először is győződjön meg róla, hogy nem gyári hibás a széria, amit megvásárolt. Ha ez megvan, akkor tartalékolni, tartalékolni, és tartalékolni pót égőket pluszban, mert bármelyik pillanatban megszűnhet a gyártása, és akkor nem lesz 30-50 évig újra megfelelő nátriumos világítás.

A LED-es lámpákra 5 vagy maximum 10 év garanciát adnak, körülbelül annyit is bírnak ki a kommersz minőségűek. Nagyobb élettartamnál jó megtervezés mellett minőségi elektronikai komponensek kellenek, és olyan nagy teljesítményű LED diódák, amik nem hogy 100%-ig, de még 50%-ig sincsenek kihasználva. Tehát ha veszel 300 Wattos fogyasztású LED lámpához komponenseket, 100 Wattos beállítással kell használni, azzal valószínűleg darabig jó lesz. És persze a színhőmérsékletet se felejtsd el, a következő okok miatt...
A minőségi meg nem felelés
Minőségi meg nem feleléskor a világítás során kibocsátott fény jellemzői, elsősorban kedvezőtlen spektrális összetétele és színhatása járhat olyan következményekkel, amelyek alapján fényszennyezésről lehet beszélni A világítás során kibocsátott fény spektrumának azon hullámhossz-tartománya okozhat problémákat – főleg az élővilág és köztük az ember számára amely a kék színnek felel meg (420 nm – 490 nm hullámhossz, de a fényszennyezés szempontjából már az 550 nm alatti hullámhossz-tartomány kerülendő). Elsősorban a LED fényforrásokra – amelyek alkalmazása főként a közvilágításban terjed −, s azon belül a „hideg fehér” fényt kibocsátó, nagyobb korrelált színhőmérsékletű (Tc > 5300 K) LED-ek fényének összetételére jellemző a kék szín nagy aránya a spektrumban. Evidencia, hogy egy objektum jó láthatósága akkor biztosított, ha a megvilágítás a nappali látás érzékenységi tartományában (550 nm hullámhossz körül) történik. A kékes fény azonban „nem járul hozzá” lényegesen ehhez a spektrális sávhoz.
....
A minőségi meg nem felelés szempontjából azonban kedvezőtlen tendenciák érvényesülnek. A korábban általánosan alkalmazott nagynyomású nátriumlámpák sárgás színű, ökológiai és egészségügyi szempontból egyaránt megfelelő fényéhez képest a LED-es fényforrások elterjedésével a spektrum eltolódott: a jellemzően a spektrum kék színtartományában sugárzó LED-ek fényét különböző módszerekkel „színezve” állítható elő a LED-ek „fehér fénye”.
....
A minőségi meg nem felelés − amit elsősorban a kibocsátott fényben a kék színnek megfelelő hullámhossz-tartomány túlsúlya okoz − 3000 K-nél kisebb színhőmérsékletű fényforrások alkalmazásával kerülhető el. A kiemelt területi kategóriák (védett természeti területek, Natura 2000 területek) esetében a színhőmérséklet legfeljebb 2700 K legyen (a csillagos égboltparkokra szigorúbb követelmény vonatkozik: az itt alkalmazható fényforrások esetében a legnagyobb érték jelenleg 2500 K). A színhőmérséklet azonban nem minden fényforrás esetében jelent megfelelő metrikát, ekkor a rövid hullámhosszú (kék) tartományban kibocsátott teljesítmény százalékos arányát célszerű meghatározni: pl. a csillagos égbolt-parkokban alkalmazható fényforrások teljes teljesítményük legfeljebb 25%-át sugározhatják az 550 nm alatti hullámhossz-tartományban. Az alkalmazott fényforrás kiválasztása során nem elegendő, ha a műszaki leírásban „meleg színhatás vagy színhőmérséklet” megjelölés szerepel, hanem a pontos gyártói adat figyelembe vétele alapján kell dönteni.

Forrás: A fényszennyezésről – világosan! Agrárminisztérium−Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Budapest. 82 p. (2020)
http://termeszetvedelem.hu/fenyszennyezesrol_vilagosan
Nátriumlámpákról néhány szó: Energiatakarékosak, narancssárga fényűek, és legalább 50 éve jelen vannak. Ahogy minden, a nátriumlámpák is sokat fejlődtek az elmúlt két évtizedben, jobb lett a fényhasznosításuk, az új lámpatestek már nem szórják mindenfelé a fényt, és a szín visszaadásuk is jobb lett, mivel az újabbak többsége sárgásabb fényű, míg a régi inkább vöröses árnyalatú. Elvileg mindegyik tartalmaz higanyt, de a maiak mg-os nagyságrendűt, ami azt jelenti, hogy egy 30000-es városnál még az esetleges tartalékégőkkel sem érnék el összesen a 10 kg-ot, de veszélyes hulladék, meghibásodott égőt így kell kezelni. Az átlagos élettartamuk viszont elég sok, fényük pedig kellemes, minőségileg megfelelőek, és biztonságosabbak is, mivel mindent bevilágítanak. Már csak az a kérdés, hogy meddig gyártják az EU-n belül, illetve az önkormányzatok meddig tudnak ilyen lámpákat vásárolni az utcai közvilágításhoz. Remélem, még sokáig.
Kép
Az aranyfényű modernebb HPS nátriumlámpák, háttérben a régiek.
LED vs. HPS, milyen lámpát vásároljanak az önkormányzatok?
Mindegyiknek megvan a maga előnye, a hátrányaival együtt. Kereszteződésnél, zebramegvilágításnál, buszmegállónál én az erős fényű 3000K-s LED-es lámpát alkalmaznám, máshova a modern nátriumlámpát a minőségileg is megfelelő pótégők spájzolása után. Philips Master SON-T PIA Plus típusból spájzolnám a legtöbbet. Ha pedig mindenképpen LEDES kellene, akkor valószínűleg a 2400K színhőmérsékletű ledes lámpát alkalmaznám, elsősorban a kisebb utcákban. Van ilyen, de összesen eddig két kisebb magyarországi településről tudok, ahova ezeket felszerelték. Nátriumlámpánál kisebb a kockázat, mert az világszinten bevált.
Válasz küldése