Közlemények, vélemények és ami nem kapcsolódik az audiotechnikához.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Kalkulátorok

Hozzászólás Szerző: László »

Megújult a Hangváltó kalkulátor kezelőfelülete, amely immár már nagyon modern lett, és sokkal átláthatóbb. Nagy segítséget nyújthat mindenkinek, aki passzív hangváltóval építkezik. Későbbiekben még tovább fejlődhet, de funkcionálisan teljesen megfelelő a jelenlegi állapota is.

Korszerű, modern felületet kapott a Hangsugárzó kalkulátor oldalunk is. Későbbiekben új funkciókkal bővülhet, vagy szépülhet.
Csak modern internetböngészőkkel működnek jól. Ajánlott böngészőmotor: Chromium legfrissebb kiadása.

A kalkulátorok egyszerű linkkel is elérhetőek!
Hangváltó szűrők: https://diyaudio.hu/hangvalto
Hangsugárzó: https://diyaudio.hu/hangsugarzo
Elektronikai: https://diyaudio.hu/kalkulator

A kalkulátorok kizárólag numerikus számokkal működnek jól! Számmegadásnál senki ne használjon SI prefixumot! Habár megoldható lenne a támogatása, de úgy gondolom ezerrel mindenki tud osztani, vagy szorozni! Ezenfelül egyes értékmezőknél, vagy alapértelmezett formátumként alapból meg van adva az SI-prefixum a könnyebb áttekinthetőség érdekében.
Az se biztos, hogy kalkulációnál célszerű lenne a használata. Egyedül a K (kilo) működik jól, abban az esetben, ha az érték egész szám, nem tartalmaz sem szóközt, sem tizedesjelet.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Kalkulátorok

Hozzászólás Szerző: László »

Elérkeztünk tegnap egy történelmi pillanathoz is, végre van saját RC kalkulátora a diyAudio.hu weboldalnak. Továbbá a tegnapelőtt bemutatkozott kalkulátorok is továbbfejlesztésre kerültek.

Ezenfelül kiegészült az Elektronikai kalkulátorok oldalunk két új kalkulátorral, amik erősítők tervezésénél szintén nagyszerűek lesznek, mivel nemcsak decibelt, erősítést számolhattok velük, hanem átválthatjátok a torzítási adatokat decibelről százalékra, és fordítva, ami ugyanúgy hasznos lesz a hangszóróknál vagy a jelforrásoknál is.

Elkészült a feszültségosztó, és a sorosan, párhuzamosan kapcsolt ellenállások eredőinek kiszámítása is. Kifejlesztésre került néhány kalkulátornál egy intelligens másoló, ahol feszültség vagy ellenállás értékeket másolhatunk át egyszerűen egy másik kalkulátorhoz, vagy fordítva, amennyiben a másik kalkulátor van kitöltve.
Számolásoknál már nem kell a nullákat törölgetni, ami szintén a kényelmet szolgálja.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Kalkulátorok

Hozzászólás Szerző: László »

Ohm törvénye kalkulátor továbbfejlesztésre került, most már Teljesítmény - Ellenállás adatokkal is tud számolni.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Kalkulátorok

Hozzászólás Szerző: László »

Legyen szó zenehallgatásra kialakított, négyszögletű szobáról, vagy éppen hangsugárzóról, tehát egy vagy több párhuzamos oldallal rendelkező objektumról, ha nincs megfelelő csillapításuk, a hangminőséget jelentősen rontó állóhullámok mindig jelentkezni fognak bennük.

diyAudio.hu egyik legnagyobb, exkluzív fejlesztése jelent most meg: az Állóhullám kalkulátor. Két egymással párhuzamos visszaverő felületek között mindig egy alap félhullámú rezonancia alakul ki, és ezeknek a felharmonikusai. Egy szobában, vagy a hangsugárzó belsejében általában három ilyen felület szokott lenni. Ha ezek a frekvenciák egymáshoz eléggé közel kerülnek akkor felerősítik egymást, tehát durva rezonanciák lesznek az akusztikai átvitelben. Kerülni kell tehát azt, hogy a belső oldalélek megegyezzenek, vagy egymás egész számú többszörösei legyenek. Az alap félhullámú rezonanciák és felharmonikusok között legyen legalább 50 Hz távolság, akkor kevésbé fognak ütközni.

Kalkulátor alkalmazása egyszerű: Ha ésszerűen fogod használni, megfelelően fog működni. Ha a félhullámú rezonanciák és felharmonikusok között nincs meg az 51 Hz távolság legalább, akkor azokon a pontokon bepirosodik, ha 51-100 Hz között van a távolság, akkor narancssárgán jelez. Általában elég az első 6-8 harmonikust vizsgálni, én azért továbbdolgoztam. Ez a kalkulátor csak a hagyományos kinézetű hangdobozoknál, vagy éppen szobáknál fog jól jönni, amelyeknek az oldallapjai négyszögletesek.
Természetesen csak ideálisan számol, mert nincs belekalkulálva például a dobozban lévő hangszóró, ezt neked kell figyelembe venni.
Válasz küldése