Közlemények, vélemények és ami nem kapcsolódik az audiotechnikához.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Káros lehet a firmware frissítés régebbi eszközök esetén

Hozzászólás Szerző: László »

Egy ismert márkájú, internetre kötött, nem igazán új TV készüléknél valaki firmware, azaz szoftverfrissítést hajtott végre. Nem kellett volna. Sokkal rosszabb lett utána a képminőség, nem volt elég fény, kisebb lett a kontraszt. Feljebb vinni már nem lehetett. Beépített mozifilm lejátszás rosszabb lett, csomó filmet le sem játszott. Távirányítót azóta lehet, hogy belevágta a TV-be. Ez szerencsére nem velem történt meg, viszont egyre gyakoribbak az efféle esetek, tehát már annak is örülni lehet, ha bizonyos készülékeket már régóta nem támogatnak, mert lehet, hogy az új firmware csak rosszabb lenne rajtuk.
Kép
Mit lehet ez ellen tenni? Például ha új TV készüléket vásárolsz, frissítesz rajta szoftvert, meggyőződsz róla, hogy teljesen jól működik, utána pedig soha többé nem kötöd az internetre, minden videó és TV műsor lejátszást külső eszközzel oldasz meg. Ezzel lesz egy funkcióját megfelelően teljesítő, 100%-os biztonságú TV készüléked. (persze amíg HDMI féleségen keresztül nem lehet frissíteni)

De mi van, ha más készüléken kell szoftvert frissíteni, ahol folyamatosan szükség van az internetes kapcsolatra, például telefonon, vagy médialejátszón? Először is győződj meg róla, hogy visszatehető rájuk a régebbi gyári szoftver. Ha ez nem megoldható, nézd meg frissítés előtt a felhasználói értékeléseket, esetleg kérdezd meg a többi felhasználót a fórumokon. Ez persze csak akkor működhet, ha népszerű terméket vásárolsz meg. De azt is teheted, hogy megvásárolsz valami olcsóbb modellt, majd jelentős szoftveres butítás után készüléket váltasz, régit pedig kidobod a megfelelő kukába, hulladékgyűjtő helyre.

Érdemes figyelni az ezekkel kapcsolatos híreket, mert ha az egyik gyártó az egyik termékével meglépi, simán meglépheti egy másik termékével, akár későbbiekben is. Persze nem csak szoftveres butítás szokott jellemző lenni a gyártók körében, hanem a hardveres is. Például az első szériás termékek még egészen jól sikerülnek, jók a tesztek is, utána pedig butítják sunyiban a hardvert. Egy biztos, legtöbb esetben ez ki szokott derülni, de ettől még a nyereségük nem csökken, mert mindig lesz olyan, aki vásárol majd tőlük. Én igyekszem ezt elkerülni.

Persze egy készülék élettartamával sokféleképpen lehet trükközni. Az is lehet, hogy egy bizonyos dátum, vagy bekapcsolás után szándékos minőségi romlás következik be szoftveresen vezérelt eszközök esetén, amit kivédeni nem mindig lehet. Ezért kell mindig megbízhatóbb gyártó után kutakodni.
Válasz küldése