Ellenállások, kondenzátorok, tranzisztorok, integrált áramkörök, tekercsek.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 243
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Minőségi csatoló kondenzátorok

Hozzászólás Szerző: László »

Az audiotechnika területén sok helyen alkalmazunk csatolókondenzátorokat, amiket angolosan bypass kondiknak is hívunk. Ezek szűrőkondenzátorok, amelyek csak bizonyos frekvenciájú váltakozó feszültséget engednek át, egyenfeszültséget tehát nem. De ugyanezt alkalmazzuk a passzív hangváltókhoz is, amik különböző szűrési feladatokat látnak el. A régi diyaudio.hu fórumon egyesek igen szép beszámolókat írtak különböző márkájú és típusú kondenzátorokról, és azoknak a hangjáról. Továbbá meg lett említve, hogy a sorosan kapcsolt kondenzátor sokkal jobban befolyásolja a hangrendszer hangminőségét, mint egy párhuzamosan kapcsolt változata, főleg egy passzív hangváltó kiépítése esetén. Viszont az elektronikán belül már nincs ez így, ott mindegyik kondenzátor egyformán fontos. Sorosan kapcsolt kondenzátorok hangminőségével fogunk most foglalkozni. Keressünk ideális kondenzátort... Na az nincs, hacsak nem gyártjuk le saját magunk precízen. Vagy kereshetünk régi katonai Remix KCP kondenzátorokat, amit ideálisan legyártottak nekünk úgy hatvan évvel ezelőtt. Nem kell lenézni ezeket, valódi kondenzátorok voltak, amik az audiotechnikánál is beváltak. Viszont miután nem sok ilyen van, muszáj keresni valami mait, szebb kialakításút ami nem túl drága, de azért már valamilyen szinten megfelelő.

Jantzen Superior Z-cap kondenzátorral megfelelő hangminőséget el tudsz érni. Nagyon sok mai kapható audiokondenzátorok közül ez a legjobb, még a drágábbak között is. Viszont az ára kicsit sok, főleg nagyobb érték esetén.
Jantzen Cross-Cap kondenzátorral pedig nagyobb kapacitás értéket is el tudsz érni, és ha párhuzamosan kötsz vele egy kisebb értékű Superior Z-cap kondenzátort, körülbelül ott lesz a minősége, mintha csak egy nagyobb értékű Jantzen Superior Z-cap kondenzátort alkalmaznál.

Ezek ugyan belépőszintű, de jól alkalmazva inkább középszintű audiokondenzátorok, viszont a legtöbb zenehallgatónak már-már teljesen megfelelő lehet. Mondhatni nem sok olyan audiokondenzátor van, ami ennyire ár/minőség kategória győztese lenne az audio világán belül...
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 243
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Minőségi csatolókondenzátorok

Hozzászólás Szerző: László »

Ha nem akarsz érthető módon túl nagy összegeket szánni egy néhány uF-os csatolókondenzátorra, viszont fontos számodra a hangminőség és az ár/minőség aránya, érdemes próbát tenned a régi, 50+ éves kondenzátorokkal is. Ezeket olaj papírkondenzátornak nevezik. Nem értek annyira a kondenzátor felépítéséhez, valószínűleg transzformátorolaj található a legtöbben. Ezekről viszont tudni kell, hogy a bennük található olaj miatt nem időtállóak. Lehet, hogy egyébként egy ilyen kondenzátor akár 100-150 évig is jó lesz, természetesen több minden befolyásolhatja az élettartamát.

Az általam ajánlott kondenzátorok Remix gyártmányok. A legeslegjobbak hangminőségileg KCP jelölésű kondenzátorok, valamennyivel gyengébb ezen a téren a KCMP, de szintén alkalmazható, ha nincs más. Megfelelő kondenzátorral párhuzamosítani viszont ajánlott, mert így jobb lesz a hangja. Eddigi információm szerint egyikben sincs olaj. Valószínűleg szilikonzsír van bennük, vagy viaszféleség. Többféle kondenzátort felbontottak már a régi fórumtársak, a tapasztalataikat írtam csak le. Saját kondenzátoraimat nyilván nem fogom bontogatni, mert hatalmas pazarlás lenne, amúgy is gyorsan el szokott fogyni. Ránézésre még jók lesznek több száz évig. Nagyon precízen összerakott, valódi kondenzátorokat gyártottak több, mint 50 évvel ezelőtt. Valószínűleg a 2 ohmos IV ellenálláshoz ilyet fogok alkalmazni szűrőkondenzátorként is, ha nem befolyásolja a DAC hangminőségét negatív értelemben. C3016-ot nem ismerem, de a többihez képest már egyértelműen kommersz kategória.
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 243
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Minőségi csatoló kondenzátorok

Hozzászólás Szerző: László »

A mély hangszóró elektronikájához keresnem kellett egy "egyszerűbb", kevés helyet foglaló csatoló kondenzátort, ami még elfogadható hangilag. Többféle kondenzátort kipróbáltam, de a 100V-os Remix C219 bizonyult a legjobbnak. Meglepő módon ennek a 250V-os változata már nem volt olyan jó. Viszont ezt a C219-es kondenzátort is ki kellett egészítenem azzal a kék színű Epcos MKT-val, különben már nem volt olyan jó a hangja, mint a "drótnak". Azt gondoltam, hogy mély frekvenciákhoz bármilyen csatoló kondenzátor megfelel, de tévednem kellett. De legalább sikerült találnom olyat, ami kevés helyet foglal.
Kép
Válasz küldése