Tranzisztorok, integrált áramkörök.
László
Adminisztátor
Avatar
Hozzászólások: 118
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Műveleti erősítők

Hozzászólás Szerző: László »

Ebben a témában a legjobb műveleti erősítőket fogom felsorolni. Véleményem szerint az audiotechnikában az igazán high-end rendszereknél kerülni kell a műveleti erősítők alkalmazását, viszont egyes esetekben szükség lehet rájuk, például akkor, ha egy aktuális készülék, mint például CD lejátszó, hangkártya, DAC hangját kívánjuk javítani egy jobb hangú OPAMP cseréjével. És sok más esetekben is érdemes lehet alkalmazni ezeket az integrált áramkörű műveleti erősítőket. Sajnos nem lehet igazi győztest hirdetni, minden rendszerben más OPAMP lesz a jobb, viszont vannak általánosan jobban bevált típusok. Ilyen például egy sztereó műveleti erősítő, mégpedig az OPA1656, jó véleményeket írtak róla, tehát kezdjük ezzel listát. Ennek a mono változata, az OPA1655 is megjelent, a frissített adatlap már tartalmazza ennek leírását is!
Kép
László
Adminisztátor
Avatar
Hozzászólások: 118
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Re: Műveleti erősítők

Hozzászólás Szerző: László »

Az általam ajánlott műveleti erősítők a legkorszerűbbek, amelyeknek a hangjai az eddigi észrevételek alapján semlegesek, nem befolyásolják (jelentősen) a forrást. Azaz a szubjektív megítéléshez nem tesznek hozzá, ami fontos akkor, ha valóban a hangminőséget keressük, és műveleti erősítőkkel akarunk megoldani bizonyos feladatokat, mint például az összegzést, vagy mérést. Így nálam semmilyen más műveleti erősítő nem jöhet majd szóba, mint az OPA1655. Ráadásul az ára sem lesz vészes, legalábbis előreláthatólag, tehát olyan 10 darabra minimum igényt fogok tartani.

I/U konverterként régi R2R D/A konverterekhez nem ajánlok semmilyen műveleti erősítőt, mert mint utólag arra rájöttünk, az erősítő bemeneti impedanciája már nagyon nem 0 ohm körüli Mhz-es tartományokban, ami egyben azt is jelenti, hogy amúgy sem kívánatos glitch-et még jobban felerősíti, mint amennyire azt kéne. Éppen ezért 1-2 ohm körüli ellenállásos lezárást tudom javasolni a régi multibites D/A konverterekhez. Viszont nem kizárt, hogy OPA1655-öt használjam összegzőnek. És ahogy előbb is írtam, mérőerősítőben is megvan már a helye.
László
Adminisztátor
Avatar
Hozzászólások: 118
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Re: Műveleti erősítők

Hozzászólás Szerző: László »

Megérkezett az első 3000 darab OPA1655 műveleti erősítő a Mouser.com raktárába, ami ugye az OPA1656 egycsatornás változata. Az ára még a gyenge forint ellenére sem túl vészes. Miután rengeteg műveleti erősítős áramkör, kapcsolás létezik, úgy gondolom, érdemes beraktározni most jó nagy darabszámot, vagy legalább annyit, amennyire a későbbiek folyamán szükség lesz. Ilyen például a mikrofon előerősítő, vagy éppen az összegző. De építettek belőle buffert, szintén nagyon jó véleménnyel vannak róla. AD1862 D/A konverter elvileg szintén nagyon jól szerepelt vele, összességében jobban, mint bármi más... "egyéb". Azt nem tudom megmondani, hogy jobb-e valamennyivel, mint a kétcsatornás változata, ebben azért nem vagyok túl biztos, de van legalább annyira jó. Szóval ha műveleti erősítőt választasz általános audio célra, nem azt kell már eldöntened, hogy melyik típus legyen, hanem azt, hogy OPA165x-ből az egycsatornás, vagy a kétcsatornás legyen?
Kép
László
Adminisztátor
Avatar
Hozzászólások: 118
Csatlakozott: 2020.10.18. 17:54

Re: Műveleti erősítők

Hozzászólás Szerző: László »

Az első 3000 darab OPA1655 elfogyott a Mouser.com készletéről. Digikey.hu webáruházon keresztül viszont még beszerezhetők a legjobb audio műveleti erősítők. Ugyanúgy az AD1862 D/A konverterek is beszerezhetők Digikey webáruházon keresztül, viszont érdemes a csoportos vásárlást választani, mert van egy darabszám minimum a konverter esetében.
Válasz küldése