Hangszórók, több utas hangsugárzó építés, hangdoboz tervezés.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 235
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Középhangszórók

Hozzászólás Szerző: László »

Mindig is furcsán tekintettem a Purifi gyártmányú hangszórókra a kinézetük és a nevük miatt, de úgy tűnik, tudnak valamit, amit a többiek nem. 2019-ben adták ki a legelső hangszórójukat, ma pedig már a világ legjobb papírmembránú hangszóróit gyártják le. Ilyen például a PTT6.5M08-NFA-01 típusú középhangszórójuk is. 150 Hz-től 3 khz-ig használható, 5 vagy 6 literes dobozban. Hallgatási benyomások alapján a részletessége és átlátszósága hasonlít a jobb kerámiahangszórókhoz, de a hangzása kényelmesebb, természetesebb és hangszínben gazdagabb. Mérési eredmények lenyűgözők, 8 ohmos változatnak az érzékenysége elég jó. Egyértelműen jobb, mint itt bármi, ami eddig bemutatásra került. Leginkább az a furcsa, hogy mindezt papírmembránnal sikerült megvalósítani, amit nehezebb takarítani. Biztos lesz az ára >400.000 Ft is a romló forint miatt, jobb esetben <320.000 Ft-ért beszerezhető lesz az egy pár.
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 235
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Középhangszórók

Hozzászólás Szerző: László »

Az előbb bemutatott Purifi PTT6.5M08 hangszóró jelenleg jobb, mint bármi más eddig itt ismertetett hangszóró. Viszont összehasonlítva a ScanSpeak 18M/4631T00 középhangszórójával egyáltalán nem biztos, hogy megér ez páronként 350.000 - 400.000 Ft-ot, persze ha a másik régen megvan, és még feleannyiba sem került. Tehát az esetemben nem indokolt a Purifi hangszóró megvétele. Mérési eredmények is ezt bizonyítják, amit a szomszédos országban mértek azonos körülmények között, és sajnos az egyik legrosszabb helyen. :(

Tehát itt vannak a két hangszóró mérési eredményei, és habár összességében jobb a Purifi, de ScanSpeak jobban remekel a magasabb frekvenciákon, azaz könnyebb váltani.
Kép
Kép
Kép
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 235
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Középhangszórók

Hozzászólás Szerző: László »

Ha egymásra tesszük a két mérési eredményt, egyből láthatóvá válik a különbség a Purifi PTT6.5M08 javára. Most az a kérdés, hogy árban megéri-e több, mint dupláját? Megéri, ha jók az anyagi lehetőségek, tehát nekem nem. Viszont nem kapnék annyival többet, mint amennyivel többe is kerül. Ugyanúgy papírmembránú hangszóró, ráadásul a 2 Khz feletti frekvenciákon nem is olyan jó, mint a ScanSpeak, de legalább több, mint 2x drágább. Textreme membránú SB alternatíva, az MW19TX típus is csak egy kevéssel jobb, mint a ScanSpeak 18M/4631T00, de a ScanSpeak mindkettő hangszórónál jobb 2 khz felett, ami megkönnyíti az elsőfokú váltás alkalmazását, tehát akár még jobban is szólhat jól kivitelezett rendszer esetén, mint a másik kettő. Jelenleg a ScanSpeak 18M/4631T00 invertálva van, így az elsőfokú szűrés előbb kezdődik el, eddigi tapasztalatok alapján hangban ez előnyként jelentkezik. Az egy másik kérdés, hogy később mennyire sikerül a jellegzetes papírmembrán hangot kiszedni a rendszerből, de majd teszek próbálkozásokat. Az is lehet, hogy másfajta hangváltók fognak beválni a magasabb frekvenciatartományokhoz.
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 235
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Középhangszórók

Hozzászólás Szerző: László »

Régi diyaudio.hu fórumon többen foglalkoztak a fémmembránú Seas Excel középhangszórókkal, viszont a mérési eredményeket látva és azokat összehasonlítva a mai konkurens gyártók jobb megoldásaikkal szemben bizony eljárt felettük az idő. Ezt tudják maguk az építők is, így kevesebb Seas hangszóró fogy, és ezt a graphene bevonat sem menti meg, sőt. Ha Seas nem tud megfelelően reagálni rá, hamarosan becsukhatja a gyárat. Túl nagy az arc, az ár, és már nincs versenyben. Két dolgot tehetnek: Vagy lejjebb vesznek az árakból, vagy kiadnak olyan típusokat, amik újból versenyképesek lehetnek. Mert máshogy ez nem fog működni. Érdemes lenne átköltöztetni a gyárat mondjuk Magyarországra, majd sokkal olcsóbban adni az összes hangszórót, így életben tudnának maradni. De valószínűleg új típusú hangszórók jönnek, gondolok itt Textreme membránú Excelekre, vagy jobb dómközepekre, ha nem akarják a rolót végleg lehúzni. Seas W22EX001 az egyik legjobb mélyközép hangszóró volt darabig, az akusztikus hangszerek nagyon szépen szóltak volna vele, ha 1 kHz felett nem omlott volna össze legalább 2 kHz-ig. De manapság már az a teljesítmény is édeskevés, pláne azért az árért, amit 1kHz alatt nyújt.
Kép
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 235
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Középhangszórók

Hozzászólás Szerző: László »

Seas is előáll saját TPCD membrános hangszóróival. Elmondásuk szerint: "A TPCD membrán egyik legjelentősebb hallható előnye az általa előállított hang jobb tisztasága és részletessége, ami élethűbb és valósághűbb hallgatási élményt eredményez. Mivel a TPCD egy nagyon merev és könnyű anyag, pontosan képes reprodukálni az audiojel árnyalatait és finomságait. Ez tisztább és részletgazdagabb hangzást eredményez, jobb képalkotással és a felvételen szereplő különböző hangszerek elválasztásával. A TPCD membránok több vékony szénszálas réteg felhasználásával készülnek, amelyeket egymásra raknak és összeragasztanak, így könnyű és merev membránt alkotnak."
Kép
Válasz küldése