Közlemények, vélemények és ami nem kapcsolódik az audiotechnikához.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 243
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Vélemény

Hozzászólás Szerző: László »

Mivel 210 Hz keresztezési frekvenciánál 18dB/oktáv hangváltás kell, és mivel nagyon drágák lennének ide a passzív alkatrészek, vagy éppen "csak" drágák + mellette pocsék hangminőségűek, így muszáj leszek a szűrés legnagyobb részét az erősítők előtt eszközölni. Tehát csak egy csatolókondi marad a középhangszórónál, az új tekerccsel, és az impedancia korrekciókkal. 210 Hz keresztezési frekvencia nyilván ki lett kísérletezve, digitálisan, eddig így hallgattam. Hasonló frekvencián váltják ezeket a ScanSpeak hangszórókat a "profik" is, tehát valószínűleg nem én vagyok a süket, pedig többféle váltási frekvenciát kipróbáltam, ez bizonyult a legjobbnak. Mint ahogy 2000 Hz-nél az elsőfokú passzív hangváltás. Még nincs meg a végleges szűrő terve, így olyan PCB-t terveztem a hétvégén, ami szerintem már használható lesz. Kénytelen leszek 250 nF-os szűrőket alkalmazni, ami 2 darab 500nF-ból adódik majd össze, de az OPAMP terhelése így is magas lesz, 2.1 kohm körül. Ideális 10 kohm lenne, csak nincs ahhoz jó minőségű kondenzátorom. Mélynél pedig megpróbálkozhatok a kivonós aktív hangváltással, persze ha működni fog. Különben oda is kelleni fognak a szűrőkondenzátorok az RC szűrőn kívül.
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 243
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Vélemény

Hozzászólás Szerző: László »

Nagy az esélye annak, hogy dobozátalakítás helyett új hangdobozokba rakjam a hangszóróimat. Sajnos vannak olyan jó minőségűek maguk a hangszórók, hogy most nem engedhetem meg magamnak, hogy még jobb minőségűeket vegyek, mert értelme nem túl sok lenne. És új hangváltó alkatrészek kellenének hozzá. Miután hozzányúltunk a dobozhoz, akkor illik annak a rajzát átgondolni, és módosítani ott, ahol módosítani kell. Éppen ezért dupla rétegelt lemezű előlapot kap, és a középhangszórónál már teljesen megszűntetésre kerülnek a párhuzamos oldalak belülről. A mélyhangszórót pedig átviszem reflexesbe. Teleszkópos lesz a reflexcső, de valószínűleg pont ideális lesz kiegészítő cső nélkül. És akkor már aktív-passzív komponenseket is beépíthetem a hangdobozokba.
Kép
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 243
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Vélemény

Hozzászólás Szerző: László »

Kétféle R-2R D/A konverterrel foglalkozhatok a jövőben. Egyik továbbra is az AD1862, a másik bitperfekt DAC729. Az utóbbinak annyi a baja még, hogy jelentős glitch van benne, magyarul nagyobb kapcsolási zajjal rendelkezik, amit nehéz kivenni belőle minőségromlás nélkül. Általános zenei hallgatási célra teljesen megfelel továbbra is az AD1862. Hallgatni kellett volna rám, és ilyet venni, mikor ez olcsóbb volt. Bizony. Külföldi diyer fórumokon egyre ismertebb lett ez a D/A konverter, egyre többen veszik, vagy vennék, ha lenne. Arról nem is beszélve, hogy szimmetrikusan tényleg sokkal jobban szólnak ezek is. Megfelelő minőséggel, olyannal, amit korábbi időkben nem volt alkalmam megtapasztalni. De ehhez nyilván hozzátesz több más dolog is, rendszer is jobb lett, nem kevéssel. Diszkrét R-2R D/A konverterekkel pedig biztosan nem fogok foglalkozni. Függetlenül attól, hogy érdekes műszaki megoldásokat tartalmazhatnak. Akkor inkább már olyan digitális erősítőt építenék, ahol korrektül meg van oldva a hangerőszabályozás kérdése. Akárhogyan is nézzük, ez a jövő. Ez fog fejlődni, erre lesz szükség.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 243
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Vélemény

Hozzászólás Szerző: László »

Ebben az évben is volt Hifishow, amire végülis nem mentem el, mert nem nagyon érdekelt. De elolvastam néhány látogató véleményét. Ahogy látom, Stenheim Alumine Five hangdoboz összességében jól teljesített, vagy legalábbis voltak olyan hallgatók, akiknek ennek a hangja tetszett leginkább. Érdekes módon kiállított darabok közül pont ez fog leginkább hasonlítani az új hangdobozomra, legalábbis ami a hangszóróelrendezést illeti. Véletlen, becsszó! Nem ma kezdtem, na. Hangja más lesz. Teljesen egyértelműen jobb magashangszóró lesz az enyémben. Viszont nincs kizárva, hogy a két kisebb mélyhangszórónak és neodímium mágneses középhangszórónak ne lennének előnyei az enyéimmel szemben, nagy valószínűséggel jobban szólhatnak azok. De annyira nem kell szégyenkeznem így sem ezzel a két jobb ScanSpeak hangszóróval. Ami pedig a jelenlegi dobozomat illeti, az hát... szétszedés alatt áll, ennek ennyi. Fel lesz használva néhány lap belőle az újhoz. Visszatérve a kiállításhoz: Nekem vizuálisan a régi budapesti Marriott Hotel tetszett leginkább. Az ott kiállított hangdobozok többsége már azért annyira nem. Bár tudjuk, hogy rendszerben kell gondolkodni, én is csak lesek, hogy mennyi részletet ki tudok már hozni Linn Nexus hangdobozokon keresztül is, és ott van az akusztika, felvétel minősége, de azért a hangdobozoknak is megvannak a maguk karakterei. Nem akarom a kerámiahangszórókkal foglalkozó kopasz krapekot bántani, de látni kell, hogy többen osztják a véleményemet a kerámiahangszórókkal kapcsolatosan, nekik sem jött be a hangjuk. Nyilván a legtöbb, ott lejátszott zene sem passzol az ízlésemhez, és az elhasznált levegő se. Vannak olyan vélemények, hogy nincs olyan rendszer, amire mindenki egyformán bólint... Igen, kivéve ha haveré szól, másik személyt meg nem kedveljük ugye. Akkor teljesen egyértelmű, hogy melyik lesz a jobb, bekapcsolás után egyből... nyilván az elektroncsövek is pont úgy szólnak a legjobban :D Amúgy, ha már itt tartunk, ezekben is van potenciál, ha már üzemi hőmérsékleten vannak, de csak szubjektíven, és sokkal nagyobb torzítással, mint amit én a jobb félvezetősekkel el tudok érni. Abból meg kevés van...
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 243
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Vélemény

Hozzászólás Szerző: László »

Asahi Kasei Microdevices gyártó nem bír leállni a D/A konverterek fejlesztésével, újabb delta-sigma féle audio D/A konvertert mutatott be, ahol a digitális szűrő és a hozzá tartozó modulátor külön tokozásba került, így valószínűleg könnyebb és olcsóbb lesz legyártaniuk nagy mennyiségben ezt a típusú átalakítót a megfelelő paraméterekkel. Habár nagyon jó paraméterei vannak a chipnek, kérdés, hogy mennyi lehet a gyakorlati haszna? Én úgy gondolom, hogy egy bizonyos szint felett egy jobb hangsugárzó és akusztika többet ér. Ráadásul az sem biztos, hogy azok a gyártók, akik beleszerelik a készülékükbe ezt a féle átalakítót, vagy jelgenerátort, a legjobb módon teszik. Egy biztos: egy jól összerakott, multibites AD1862 D/A konverter sok mindenre elég, így feleslegesnek érzem a legújabb delta-sigma D/A konverterekkel foglalkozni...

https://www.youtube.com/watch?v=DXjck3dJw-Q
És még messze nincs kész az új félaktív hangsugárzó... Régi hangsugárzóra, ami itt éppen szól, egy fillért nem akarok költeni. (spider és pille csere kellene)
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 243
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Vélemény

Hozzászólás Szerző: László »

Régebben az újabb hangszórókkal már sikerült kikísérletezni az ideális váltási hangfrekvenciát digitálisan. 2000 Hz-es váltási frekvenciánál utána passzív hangváltót alkalmaztam, viszont 210 Hz környékén eddig csak digitálisan volt megoldva a váltás, többcsatornás hangkártyán keresztül üzemelt. Most megcsináltam az egyik olyan panelt, ami már analóg aktív hangváltást tartalmaz 210 Hz környékén. OPA1655 műveleti erősítők vannak rajta természetesen. És egyből jó lett. Aktívan másodfokú hangváltóként működik 210 Hz környékén, butterworth szűrővel. Középhangszóró csatolókondenzátora lesz még egy szűrő. Mélynél működik az aktív frekvenciakivonás, miután sikerült jó helyre forrasztanom az ellenállás másik végét. Fázislapos, elsőfokú az aktív hangváltó a mélynél így, erre jön még egy RC szűrő. Habár a panel nem a legideálisabb megoldásokat tartalmazza, de abszolút feleslegesnek tartom ezt tovább bonyolítani. Gyakorlati haszna nem sok lenne, hangminőséget meg jelentősen gyengítené.
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 243
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Vélemény

Hozzászólás Szerző: László »

Tehát 210 Hz-nél a hangváltást aktív analóg hangváltóval oldom meg. Mélyhangszóró sávjában a fokszám körülbelül másodfokú lesz, míg a középhangszórónál összesen három, végülis aszimmetrikus hangváltásról beszélhetünk ebben az esetben legalábbis. Nem tartom vészesnek, ha kell plusz fokszám a mélyhez, akkor át kell alakítani a szűrőt úgy, ahogy hasonlóan a közép-magas sávjánál van. Miután készen lesznek a hangdobozok, elkezdődnek majd a mérések, az alapján majd be kell állítani az érzékenységeket, azok az ellenállások valószínűleg az összekötő kábeleken lesznek már.
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 243
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Vélemény

Hozzászólás Szerző: László »

Megfelelő mérőerősítő összeszerelése után elkezdődtek az első próbamérések. Nem vagyok túlságosan elragadtatva. Habár sikerült egész lineáris grafikonokat gyártani a mérésekkel, de nagyon nem távolról, hallgatási távolságból. Nem kevés összevisszaság volt benne, ha távolabbra került a mérőmikrofon. Ráadásul mérőmikrofonnak nem vettem állványt. Be kell látnom, ez egy nagy hülyeség volt. Tehát kell a mérőmikrofonhoz megfelelő tartó is, lehetőleg olyan, ami nem zavarja meg túlságosan az akusztikát. Ha ez már megvan, lehet mondani, hogy tudok valahogy hangszórót mérni, de még nem ismertem igazán ki a programot, nem is kalibráltam megfelelően. Már mértem régebben, teszt jelleggel, de az a mérőerősítő folyton megadta magát, szerencsére a legutóbbi már elvárt módon működik.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 243
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Vélemény

Hozzászólás Szerző: László »

Kedves látogatók! Sikerekben gazdag, jobb esztendőt kívánok a 2024-es évre! 2023-at jobb, ha kihagyjuk, mert várhatóan csak rosszabb lesz, mint az idei év. Hangdoboz ügyben természetesen történtek előrelépések, viszont még nincs kész. Mi mindig egyet lépünk előre, nem pedig egyenlőre teszünk bizonyos dolgokat, aki nem érti ezt a mondatot, az biztos nem volt ötös nyelvtanból, tehát jó sokan, akik általában rosszabb audiotechnikai megoldásokat választanak pluszban.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 243
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Hangdoboz megtervezése

Hozzászólás Szerző: László »

Megkezdődtek az első mérések, illetve az impedancia korrekciók megépítése megfelelő, elérhető alkatrészekkel a ScanSpeak 18M/4631T00 hangszórókhoz. Korrekcióval jobb lesz, mint előtte. Ez nyilván passzív hangváltás szempontjából lesz fontos.
Kép
Válasz küldése