Avatar

László

Adminisztrátor

Re: Vélemény
Bátorkodtam összehasonlítani a rendszerem hangminőségét az egyik audio kiállításon lévőkkel. Megnyugodtam, hogy nincs nagy okom szégyenkezni. Legtöbb rendszer nem szól jobban, mint az általam épített és megtervezett rendszer, viszont volt pár darab, melyek sajnos jobban szóltak. Első reakcióm az volt: elfelejtem a D/A átalakítót, sok kábelezést, és majd megy a digitális erősítő egyből a Purifi hangszórókra. Aztán jobban átgondoltam a dolgot, és mondtam, hogy jó, akkor nézzük meg, miért szólnak jobban bizonyos rendszerek, erősítők. És meg is lett az egyik oka. Nekünk megvan már a megfelelő B osztályú erősítő kapcsolási rajza (különböző építésekkel együtt), megvannak a D/A chipek, viszont nincs még kapcsolóüzemű tápegységünk... Meg még terv sincs rá. Nincs. Márpedig a keresett dinamikus hanghoz hozzátartozik egy megfelelő kapcsolóüzemű tápegység is. DE... ezt a kapcsolóüzemű tápegységet meg kell találni. És ez nagyon fontos. Mert könnyebben rosszabb lehet hangminőség területén, mint a hagyományos transzformátoros. Nem akarok többet tekercseltetni. Kapcsolóüzemű tápegységnek pedig jobb a hatásfoka, és kevesebb helyet foglal. De a legfontosabb mégis az, hogy dinamikusabban tudnak szólni azok az erősítők, amik megfelelő minőségű kapcsolóüzemű tápegységgel rendelkeznek. Ezeket meghallgattam élőben, és több Youtube felvétel alapján is, teljesen egyértelmű volt, erre kell rágyúrni.
Avatar

László

Adminisztrátor

Re: Vélemény
Közvetlen összehasonlításról pedig itt a videó: https://www.youtube.com/watch?v=UtroRjnI0co
Kaptam olyan kritikát, hogy Youtube-on keresztül nem jön keresztül semmi, nem lehet különbséget tenni rendszerek között. Ezzel sok lelkes egyetértett. Lehet, hogy náluk nem, viszont meghallgattam őket élőben, és jó hang-visszaadású fejhallgatón keresztül is, és bizony nálam sok minden átjött. Meg a negatív emberekről is, és azok csoportosulásáról...

Azt eddig is tudtam, hogy a mély-közép tudna szebben is szólni, illetve a mély szebben, dinamikusabban, kisebb, több és megfelelő fémmembránú hangszórókkal. Mint amit a Purifi is tud, amit szintén meghallgattam végre élőben, szerencsére annak a teljesítménye tetszett leginkább... viszont még történt alázás. Rendkívül dinamikusan tudnak szólni bizonyos erősítők. Youtube-on keresztül is. Itt természetesen nem az utánépítés lesz a cél, mert nem 100%-ig ezt a hangot keresem amúgy sem, de meg van benne olyan, ami sok másikban nincs, és az részben a kapcsolóüzemű tápegységnek köszönhető. Ezzel nem igazán foglalkoznak a diyerek, így nehezebb lesz ennek fejlesztése és megtalálása.

Esetleg lineáris tápegység is szóba jöhet, viszont akkor megnő a fogyasztás, azt meg nem szeretjük.
Avatar

László

Adminisztrátor

Re: Vélemény
Három hozzászólást írtam már a kapcsolóüzemű tápegységekről, és annak előnyeiről, viszont nem egyszerű megépíteni és kész életveszély az egész. Ezért sem biztos, hogy kapcsolástechnikailag nagyon illene foglalkozni vele. Tehát ha nem találok jót kompletten, marad a lineáris feszültségszabályozók alkalmazása.

Egy biztos, a klasszikus tápegység nem lesz már "közvetlenül" alkalmazva. De nem csak a kapcsolóüzemű tápegység jelent megfelelő alternatívát a dinamikusabb hang eléréséhez, hanem a lineáris feszültségszabályozók alkalmazása is. Aminek a bemenetén továbbra is alkalmazhatjuk a klasszikus trafós tápot, nyilván sokkal nagyobb feszültségről működtetve. De legalább nem ~350 VDC-vel találkozunk egyenirányítva.
Válasz küldése