Hangszórók, több utas hangsugárzó építés, hangdoboz tervezés.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 240
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Középhangszórók

Hozzászólás Szerző: László »

A többutas hangsugárzó egyik legfontosabb eleme a közép, vagy mélyközép hangszóró. Egy klasszikus középhangszóró általában 400 Hz-től 3000 Hz-ig működik, de lehet ez akár 210 Hz-2500 Hz is, a tervezéstől, kivitelezéstől függ. Ez az a hangfrekvenciás sáv, ahol általában kénytelenek vagyunk valamilyen középhangszórót alkalmazni háromutas konstrukció esetén. A megfelelő kétutas hangsugárzó esetén nem alkalmazunk középhangszórót, hanem egy nagyon hasonlót, viszont paraméterileg mégis eltérő változatát, a mélyközép hangszórót. Miben tér el a mélyközéphangszóró a középhangszórótól? Általában méretben valamennyivel nagyobb szokott lenni, viszont nem feltétlenül igaz több esetben. A mélyközép hangszóró nagyobb, akár kétszer nagyobb lineáris kitéréssel, azaz hosszabb tekercsű csévével rendelkezik, hogy a mélyebb hangokat minél precízebben, és kevesebb torzítással tudja megszólaltatni. Ha hallottál már megfelelően kivitelezett kétutas hangsugárzót, tudnod kell, hogy szólnak ezek. Általában szépen, viszont az igazi mélyhangokat nem ebben fogod megtalálni. Ezért kell őket megfelelően kiegészíteni mélyhangszóróval, amihez általában egy pontos aluláteresztő szűrő tartozik, tehát a mélyhangszórót gyakorlatilag itt is úgy kell kezelned, mint a háromutas hangsugárzó esetében.
Kép
Miért nehéz nagyon jó közép, vagy éppen mélyközép hangszórót találni? A magashangsugárzónak a magashangokat kell megszólaltatnia valahogy, a mélyhangszórónak pedig a mélyhangokat. Több vagy kevesebb sikerrel ez működik is. Viszont a mélyközép hangszórónak tudnia kell valamennyi hangfrekvenciás hangot megszólaltatnia a mély hangfrekvenciából is, illetve tudnia kell valamennyi hangfrekvenciás hangot megszólaltatnia magas hangfrekvenciából is. Tehát majdhogynem hasonlóan kellene működnie, mint egy ideális szélessávú hangszórónak. Nem véletlenül láttunk már olyan példát, hogy a konstruktőrök szélessávú hangszórót alkalmaztak a közép hangfrekvenciák lesugárzásához. Meg kellene találni azokból az néhány elérhető legjobbat. Ez mindig is nehéz feladat volt. Viszont a technika fejlődik, és vele együtt új dolgok jönnek létre. Ilyen például a TeXtreme technológia, ami egy nagyon könnyű, mellette nagyon erős szénszálszövet, ami meglepően ideális a mélyközéphangszóró membránjainak anyagához, és a közép hangfrekvenciák megszólaltatásához.

Zárt vagy reflexes hangdobozú legyen? A közép vagy mélyközép hangszórót reflexes dobozba érdemes szerelned, ha a hangszóró paraméterei megengedik.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 240
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Középhangszórók

Hozzászólás Szerző: László »

Eredetileg az új elkészült oldalon a 2.5 utas konstrukciót ajánlottam, azóta viszont megváltozott a véleményem, mert jól megtervezett háromutas hangdobozzal is komoly zenei teljesítmény érhető el. Harmadfokú hangváltónak létezik csupán 180 fok fázist toló változata, ami megegyezik a másodfokú hangváltóéval, de akár az elsőfokú hangváltó összegzett fázistolásával is, ha az egyik hangszórót fordítva kötjük be, tehát invertáljuk. Háromutas hangdoboz esetén célszerű a középhangszórót fordítva bekötni. Miért? Mert az első keresztezési frekvencián, ahol a mélyhangszóró is van, amúgy is kell a harmadfokú váltás, hogy a középhangszóró de akár a mélyhangszóró is a legjobb teljesítményét nyújtsa. És ha már fordítva lett bekötve a középhangszóró, és ha elégséges a második keresztezési frekvencián az első fokú váltás (mint például az AMT 1i esetében), akkor lehet az elsőfokú szűrő "erősebb" változatát alkalmazni, a Solen-t, ami a középhangszórót alacsonyabb frekvencián kezdi el szűrni, a magashangszórót pedig nagyobb frekvencián úgy, hogy az összegzett átvitel teljesen lineáris marad.

Ehhez kell is középhangszórót ajánlani. Sok jó középhangszóró létezik, én a ScanSpeak 18M/4631T00-t ajánlom. Ezt használom, és az idők folyamán rengeteg váltási frekvenciát kipróbáltam rajta, és össze is hasonlítottam Seas Excel-el és PP membrános hangszórókkal. Ami a meglepő volt rajta az, hogy megfelelően jó hangváltás esetén kiemelkedő teljesítményt tud nyújtani, rossz hangváltás esetén pedig kiemelkedően rosszat. Ezért kezdeném is azzal, hogy milyen hangszórókhoz ajánlom, és milyen váltással.

Tehát a projekt így néz ki: ScanSpeak 32W/4878T00 >> ScanSpeak 18M/4631T00 >> Audaphon AMT 1i.
Váltási frekvenciák: 210 Hz (18dB/oktáv - 180 fok) / 2000 Hz (6dB/oktáv - 180 fok) Hangváltó típusa: passzív, párhuzamos.
Ezektől az értékektől itt nem szabad eltérni, ha a legjobb zenei teljesítményt keresed.
Kép
Ennek a hangszórónak sokkal több előnye van, mint hátránya. Nagyon alacsony torzítású 200 Hz-től, elfogadható vízesés diagrammal (CSD-vel) rendelkezik, váltható 2khz-nél 6dB/oktávval, és a teljesítményéhez képest nem a legdrágább ScanSpeak hangszóró. Cserébe el kell fogadni, hogy papírmembrán, pontosabban szeletelt papírmembrán, tehát takarítani körülményesebb, és száraz helységben használható csak. Rendkívül rossz zenei teljesítményt produkál a hangszóró akkor, ha 210 Hz-nél alacsonyabb frekvenciák megszólaltatásához alkalmazzuk, tehát ide kell a minimum harmadfokú hangváltó, ami egyben a maximum is, mert a 24dB/oktáv már garantáltan 360 fokos fázistolással rendelkezik, és zenében is sokkal rosszabb, mint a harmadfokú hangváltónak az a változata, ami csupán 180 fokos fázistolással rendelkezik. Viszont a megfelelő hangváltóval, és persze az ajánlott hangszórókkal kiemelkedő hangminőség érhető el.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 240
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Középhangszórók

Hozzászólás Szerző: László »

TeXtreme membránú középhangszórót részben már bemutattam régebben, meg is akartam vásárolni, de az eredményes ScanSpeak-es hangsugárzó projektem miatt erről egyelőre letettem, várom a mérési eredményeket. Mit kell erről tudni? SB Acoustics talán eddigi legnagyobb húzása: MW13TX, MW16TX, MW19TX.
Ez az a három hangszóró, amit érdemes figyelni. TeXtreme pilléjű dóm is létezik, illetve TeXtreme membránú mély majd, de a TeXtreme membrán főleg a középfrekvencián lehet rendkívül hasznos.
Kép
Kép
Nagyon ígéretesnek tűnik ez a három típus, a többivel viszont nem kell foglalkozni. Bliesma jobb magas dómja jobb, mint bármilyen TeXtreme magas dóm. Ráadásul Bliesma már fejleszti a középfrekvenciás dómjait, szóval lehetnek még új nyertesek ezen a téren.
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 240
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Középhangszórók

Hozzászólás Szerző: László »

Kezdjük is talán a legígéretesebbel, SATORI MW13TX-4 TeXtreme membránú középhangszóróval. Csak ez a típus alkalmazható 2,8k - 3khz-ig, ahol összeváltható a szintén új és korszerű SATORI AT60NC-4 AMT hangszóróval. Többi TeXtreme középhangszórót maximum 2khz-ig tudom ajánlani. Ígéretesnek tűnik, a mozgó tömege csupán 7.4 gramm, érzékenysége ~90dB, és simán alkalmazható 210 Hz-től harmadfokú passzív váltással a lineáris kitérése miatt. Nem kell hozzá nagy doboz sem, ami megint csak előnyös lehet. Célszerű dupla hangszórót alkalmazni oldalanként, MTM elrendezéssel, a hangszórókat sorba kapcsolva. Ezzel valószínűleg tehát korszerű MTM hangdobozt építhetünk.
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 240
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Középhangszórók

Hozzászólás Szerző: László »

Érkeznek az első beszámolók az ígéretes TeXtreme membránú középhangszóróról, az MW16TX-ről. 2 khz-2.5 khz körüli váltási frekvenciánál elsőfokú váltóval, és persze egy középhangszóróval oldalanként egy igen jó választás lehet az MW16TX 4 vagy 8 ohmos változata. A hangszóró minőségileg hasonlít egy jó papír, vagy polipropilén membránú alternatívára azzal a különbséggel, hogy sokkal jobb teljesítményt produkál a magasabb frekvenciákon. Hasonló méretű Seas Excel fémmembránú hangszóróknak esélyük sincs vele szemben, miután azoknál 4-5 khz körüli membránrezonancia miatt magas meredekségű váltásra van szükség. Ritkán látni olyan középhangszórót, ami ilyen jó mérési eredményekkel rendelkezik, és úgy tűnik, a korszerű TeXtreme (szén) anyagú membrán pont idevaló.
Kép
Az első MW16TX-4 mérési eredményen látszódik, hogy nagyon alacsony torzítású hangszóróról van itt szó. (piros: páros harmonikus, lila páratlan harmonikus torzítást jelent)
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 240
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Középhangszórók

Hozzászólás Szerző: László »

Megmérték a Satori MW16TX-4 hangszórót részletesebben, így lehetőségem adódott összehasonlítani a mérési eredményeket a többi hangszóró mérési eredményeivel a HifiCompass oldalon. (Seas W22EX001, ScanSpeak 18M/4631T00). Minden hangszórónak megvan a maga előnye, és a maga karaktere. És sajnos a maga hátránya is. Tehát a feladat az volt, hogy legmegfelelőbb középhangszórót megtaláljuk. Seas Excel W22EX001 egyből kiesett, nem csak az ára miatt. Viszont középhangszóró kategóriában nagy vetélytárs lett a ScanSpeak 18M/4631T00 és a Satori MW16TX-4. Sok tekintetben hasonlóak, majdnem helyettesíthetőek is egymással.
Hogy melyik lett a jobb? Nagyon sok múlik a megfelelő váltáson, és ugyan vannak erősségei MW16TX-4 hangszórónak, viszont összességében a jelenlegi győztes ScanSpeak 18M/4631T00.
Ez elérte nálunk a kifejezetten ajánlott kategóriát. Kiemelkedő teljesítményt nyújt harmadfokú váltással, 210 Hz-es váltási frekvenciánál egészen 2 kHz elsőfokú váltási frekvenciáig. Míg a MW16TX-4 egyértelműen rosszabb 210 Hz környékén, és egyértelműen rosszabb 2 khz felett is, miközben nem sokkal jobb kettő között, mint a ScanSpeak 18M/4631T00 alternatívája. Így nem lesz véve új hangszóró, a jelenlegi hangdobozt fogom kidobni, amint megvan az új és jobb doboz. És, hogy mi a helyzet a középfrekvenciás dómmal? Szerintem van benne jövő, de még fejlődnie kell. Valószínűleg lesznek hamarosan igen jó középdómok. Az elmúlt 10 évben vettem négyféle középhangszórót. Két darab Seas-t, egy Vifa-t, és egy ScanSpeak-et.
ScanSpeak-nek továbbra is megvan a maga helye a főprojektben.
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 240
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Középhangszórók

Hozzászólás Szerző: László »

Úgy tűnik, megvan a 2021-es év eddigi legígéretesebb új mély-közép hangszórója, Purifi Audio által gyártott PTT6.5W08-NFA-01 típus. Elég hülye neve van, és a típusát sem egyszerű megjegyezni. Ezenfelül nemcsak a neve a furcsa, hanem az egyéni habszele is. Viszont az eddigi függetlenebb mérések alapján még a legnagyobbak között is az egyik legjobb hangszóró a maga ~370 Euro-s árcédulájával. Nagyon alacsony torzítással rendelkezik, ami még a legendás, előbbiekben bemutatott ScanSpeak és az új SBA alternatívánál is sokkal jobb lett.
Ezenfelül elfogadható vízesés-diagramja (CSD) van, 4 khz-nél van némi glitz, tehát 2/2.5 kHz-ig használható ez a hangszóró. Ekkor örülhet az ember, hogy nem vásárolja manapság meg ész nélkül a drágább hangszórókat, mert nem teheti meg, ráadásul mindig van még mindig jobb, új alternatíva. Egyéni papírmembrános változat, valószínűleg ettől nem lesz jobb, de nem is kell jobb.
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 240
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Középhangszórók

Hozzászólás Szerző: László »

Nagyon nehéz manapság még minden szempontból megfelelő középhangszórót ajánlani, főleg azután, ha folyamatosan félprofi minőségű, korrigált átvitelű fejhallgatót hallgat az ember. Márpedig ezután sokszor lebőgés van, ha rendes audiorendszeren kell megszólaltatni valamit. Az igazi mélyek és a szoba elkezd döngeni, elrontva ezzel a teljes hangképet, a közepek papírmembrán szerűen szólnak, csak a mundorf alapú AMT 1i tudja felvenni valamelyest a versenyt a jobb fejhallgatókkal. A magasak 2khz-től közel ideálisan szólnak, fogjuk rá. Tehát olyan középhangszóró lenne jó, ami tudná azt a teljesítményt nyújtani, mint a magas hangszóró a maga sávjában, egyelőre nem igen tudok ilyenről. 800 Hz-ig biztosan van AMT hangszóró, tehát előbb vagy utóbb valaki meg fog jelenni vele, külön megvásárolható formában is. Aki pedig nem épít, és tud vásárolni, annak ott van az ADAM Tensor egyik verziója.

Nézzünk egy újabb papírmembránú közepet. Szerintem annyival nem lesz jobb, mint amennyivel drágább lesz a ScanSpeak 18M-től, ráadásul szintén erősebben kell váltani alul, mert ez középhangszóró, kevesebb a tekercs hossza. Inkább valamelyik gyártó adjon ki jobb AMT-t, vagy dómot!
Kép
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 240
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Középhangszórók

Hozzászólás Szerző: László »

Seas Excel W22 első generációs hangszóróját még a régi diyaudio.hu tagok is megismerhették, mivel egy igazi különc hangszóróról volt szó, több jó projektet építettek vele. Persze azt is figyelembe kell venni, hogy max 1.5 khz frekvenciáig jó, de többet nem is kell elvárnunk tőle, mivel ez egy mélyközép hangszóró. Igaz, én megpróbálkoztam az átalakításával, utólag belegondolva kár volt. Ennek az új típusáról lesz immár szó. Seas Excel W22NX001 hasonló teljesítményt nyújt, mint az elődje, de jobb mágneskörrel, tekerccsel, és membránbevonattal rendelkezik. Ezáltal nemcsak jobb és szebb lett, de akár már 200 Wattal is terhelhető. (Amit egy esetleges megvásárlás után természetesen kihagyunk.) Na de sokkal drágább, mint az elődje, legalábbis eddig. Mivel nagyon jól szerepel 200 Hz - 1.5 khz frekvencia között, így nem kizárt, hogy később még alkalmazni is fogom az audio rendszeremhez... Lineáris kitérése +-7 mm, így mégsem biztos, hogy a 2.5 út a legmegfelelőbb, de háromutasban simán megállná a helyét.
Kép
Kép
László
Adminisztrátor
Avatar
Hozzászólások: 240
Csatlakozott: 2019.02.12. 20:33

Re: Középhangszórók

Hozzászólás Szerző: László »

Kanyarodjunk vissza a dinamikus középhangszórókhoz, mert úgy tűnik, a TeXtreme membránú hangszórók között mégis van egy ígéretes típus, mégpedig a Satori MW19TX, ami háromutas rendszerben igencsak megállja a helyét az eddigi mérések és tapasztalatok alapján. Nagyon nagy előnye az általa elfogadhatóan lesugárzott frekvenciatartomány, ami 200 Hz - 2 Khz között van, hidat képezve a legtöbb mély- és magashangszóró elvárt átvitele között. Felette értelemszerűen nem alkalmaznám, már az iránykarakterisztika miatt se. Ráadásul mivel mélyközép hangszóró, így érdemes megpróbálni a 2.5 utat, egy darab harmadfokú keresztváltót alkalmazva a középhangszóró és a magashangszóró között. Ha az én projektemet nézzük, ami egyébként továbbra is működik, és szól, de újratervezés alatt áll, ilyen hangszórót célszerű alkalmazni a másik, egyébként szintén jó ScanSpeak középhangszóró helyett. Feltéve, ha megakarjuk tartani a többit. 8 ohmos típus érzékenysége max. 90 dB, de korrigálás után ez valamennyit csökkenni fog. Egy normális passzív hangdobozhoz viszont egyenesen ostobaság lenne 4 ohmos >92 dB érzékenységű változatát alkalmazni, mert ebben az esetben érzékenységet kellene az ellenállásokkal csökkenteni. Maximum abban az esetben érné meg mégis a négy ohmos verziót használni, ha az alacsonyabb érzékenységű mélyhangszórót külön erősítő hajtaná, és külön kiegészítő lenne csak a kétutas hangdoboz mellett. Ezt viszont majd el kell dönteni egy esetleges megvásárlás előtt.
Kép
SATORI MW19TX-8 / TeXtreme adatlapja
Kép
SATORI MW19TX vízesés diagramja
Válasz küldése