Eredetileg az új elkészült oldalon a 2.5 utas konstrukciót ajánlottam, azóta viszont megváltozott a véleményem, mert jól megtervezett háromutas hangdobozzal is komoly zenei teljesítmény érhető el. Harmadfokú hangváltónak létezik csupán 180 fok fázist toló változata, ami megegyezik a másodfokú hangváltóéval, de akár az elsőfokú hangváltó összegzett fázistolásával is, ha az egyik hangszórót fordítva kötjük be, tehát invertáljuk. Háromutas hangdoboz esetén célszerű a középhangszórót fordítva bekötni. Miért? Mert az első keresztezési frekvencián, ahol a mélyhangszóró is van, amúgy is kell a harmadfokú váltás, hogy a középhangszóró de akár a mélyhangszóró is a legjobb teljesítményét nyújtsa. És ha már fordítva lett bekötve a középhangszóró, és ha elégséges a második keresztezési frekvencián az első fokú váltás (mint például az AMT 1i esetében), akkor lehet az elsőfokú szűrő "erősebb" változatát alkalmazni, a Solen-t, ami a középhangszórót alacsonyabb frekvencián kezdi el szűrni, a magashangszórót pedig nagyobb frekvencián úgy, hogy az összegzett átvitel teljesen lineáris marad.
Ehhez kell is középhangszórót ajánlani. Sok jó középhangszóró létezik, én a ScanSpeak 18M/4631T00-t ajánlom. Ezt használom, és az idők folyamán rengeteg váltási frekvenciát kipróbáltam rajta, és össze is hasonlítottam Seas Excel-el és PP membrános hangszórókkal. Ami a meglepő volt rajta az, hogy megfelelően jó hangváltás esetén kiemelkedő teljesítményt tud nyújtani, rossz hangváltás esetén pedig kiemelkedően rosszat. Ezért kezdeném is azzal, hogy milyen hangszórókhoz ajánlom, és milyen váltással.
Tehát a projekt így néz ki: ScanSpeak 32W/4878T00 >> ScanSpeak 18M/4631T00 >> Audaphon AMT 1i.
Váltási frekvenciák: 210 Hz (18dB/oktáv - 180 fok) / 2000 Hz (6dB/oktáv - 180 fok) Hangváltó típusa: passzív, párhuzamos.
Ezektől az értékektől itt nem szabad eltérni, ha a legjobb zenei teljesítményt keresed.
Ennek a hangszórónak sokkal több előnye van, mint hátránya. Nagyon alacsony torzítású 200 Hz-től, elfogadható vízesés diagrammal (CSD-vel) rendelkezik, váltható 2khz-nél 6dB/oktávval, és a teljesítményéhez képest nem a legdrágább ScanSpeak hangszóró. Cserébe el kell fogadni, hogy papírmembrán, pontosabban szeletelt papírmembrán, tehát takarítani körülményesebb, és száraz helységben használható csak. Rendkívül rossz zenei teljesítményt produkál a hangszóró akkor, ha 210 Hz-nél alacsonyabb frekvenciák megszólaltatásához alkalmazzuk, tehát ide kell a minimum harmadfokú hangváltó, ami egyben a maximum is, mert a 24dB/oktáv már garantáltan 360 fokos fázistolással rendelkezik, és zenében is sokkal rosszabb, mint a harmadfokú hangváltónak az a változata, ami csupán 180 fokos fázistolással rendelkezik. Viszont a megfelelő hangváltóval, és persze az ajánlott hangszórókkal kiemelkedő hangminőség érhető el.